“Een grote dag voor Amerika”, zegt advocaat van Weinstein na terugdraaien veroordeling

De beslissing van de New Yorkse rechtbank om de veroordeling van gewezen filmproducent Harvey Weinstein uit 2020 terug te draaien, is “een grote dag voor Amerika”. Dat heeft Arthur Aidala, een van Weinsteins advocaten, donderdag gemeld op een persconferentie.

Bron: BELGA

“We wisten dat Harvey Weinstein geen eerlijk proces had gekregen”, zegt Aidala. “Er zijn nog mensen die erg impopulair zijn in onze samenleving. Maar we moeten de wet nog altijd eerlijk toepassen voor hen.”

De hoogste rechtbank in New York heeft donderdag in beroep de veroordeling van gewezen filmproducent Harvey Weinstein uit 2020 teruggedraaid. De intussen 72-jarige Weinstein werd toen tot 23 jaar cel veroordeeld voor meerdere gevallen van seksueel misbruik, waaronder verkrachting. Maar de rechters oordelen nu dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen, omdat tijdens de rechtszaak ook vrouwen hebben getuigd over feiten waarvoor de vroegere filmproducent niet was aangeklaagd.

LEES OOK. Toen een ‘historische veroordeling’, maar rechter verklaart vonnis Harvey Weinstein nu nietig: “Cruciale fout gemaakt”

De vrouwen die Weinstein enkele jaren geleden hebben aangeklaagd, zijn niet te spreken over de gerechtelijke beslissing van donderdag. In een gezamenlijke reactie stellen de ‘Silence Breakers’ dat met het ongedaan maken van de veroordeling “een stap terug” wordt gezet, zo schrijft het Amerikaanse vakblad Variety.

“Deze uitspraak doet niets af aan de geldigheid van onze ervaringen of onze waarheid; het is slechts een tegenslag”, aldus de Silence Breakers. “We zullen blijven vechten voor gerechtigheid voor overlevenden overal ter wereld.”

Actrice Mira Sorvino heeft op de sociaalnetwerksite X gezegd dat ze “ontzet” is door de uitspraak van donderdag. “Sinds wanneer staan rechtbanken geen bewijs van gedragspatronen op basis van eerdere wandaden meer toe?” De Oscarwinnares was een van de eerste vrouwen die Weinstein van seksueel misbruik had beschuldigd.

De onthullingen over het wangedrag van Weinstein vormden in 2017 het startschot voor de #MeToo-beweging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER