donderdag 20 september 2018 - Voetbal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Met het balgevoel van Luc Devroe zit het nog snor. Photo News

Vanavond 21 uur Sporting Trnava - Anderlecht

Paars-wit moet na 1 op 9 in competitie onrust vermijden

Falen is geen optie

In België kent iedereen Marc Coucke al, maar in Europa kan zijn naambekendheid nog vergroten. En dat kan door Europees te schitteren met Anderlecht. Het moet ook, want na de 1 op 9 in de competitie moet RSCA onrust vermijden. Dat is de missie tegen Trnava. Coucke arriveert pas vandaag met zijn privéjet, Luc Devroe schudde de troepen in zijn plaats wakker.

Van onze verslaggever Jürgen GERIL in Trnava

Anderlecht benadrukte het graag. Het diner dat de club in Slovakije organiseerde voor de delegatie, was een heus galadiner. Marc Coucke verwent zijn sponsors graag en Europees voetbal is de ideale gelegenheid. “Dit is belangrijk voor Anderlecht”, stelde ook Luc Devroe. “Liefst van al horen we in de toekomst weer de Champions League-hymne, maar nu willen we overwinteren in de Europa League. Dan moet je een resultaat neerzetten tegen Spartak Trnava, op papier de meest haalbare tegenstander. Dit is geen schoolreis. Na de 1 op 9 in de competitie kan een resultaat ons vertrouwen opkrikken.”

 Photo News

Marc Coucke zat niet op de delegatievlucht. Door zijn drukke agenda komt de voorzitter vandaag pas met zijn privéjet. Zijn voorganger Roger Vanden Stock betwistte 200 Europese duels - 79 gewonnen, 79 verloren en 42 keer gelijk - en Coucke wil beter doen.

Twitterkoning

Alleen liet Anderlecht het in de competitie tegen Club Brugge, Antwerp en Genk afweten. “Die 1 op 9 is te weinig”, verklaarde Devroe nog. “Maar het kon ook 5 op 9 zijn. In elke match hadden we kansen en het wordt pas verontrustend als dat niet meer zo is. We spelen goed, maar we moeten onze goeie periodes langer volhouden en efficiënter zijn. Geef ons wat tijd. Was het maar zo makkelijk dat je 41 in- en uitgaande transfers kon doen om dan door de competitie te walsen.”

 Photo News

Alleen is geduld niet de grootste kwaliteit van de voorzitter. Na de nederlaag in Genk tweette Coucke al: Er zit meer voetballend vermogen in onze kern dan we lieten zien. “Iedereen zijn stijl, hé. Dat is het recht van onze voorzitter. Daar moet je tegen kunnen. Hein en ik zitten niet op Twitter. Da’s misschien maar best.”

Vooral omdat de fans op sociale media beginnen te fulmineren.“Als ik alles moet geloven wat op Twitter verschijnt, dan kan ik meteen van het dak springen. Het probleem is dat de mensen Twitter stilaan beschouwen als dé waarheid. Als iemand straks tweet dat mijn vrouw me bedriegt, zullen er zeker ook zijn die dat geloven.”

“Als ik alles moet geloven wat er op Twitter verschijnt, dan kan ik meteen van het dak springen” Luc Devroe Manager Anderlecht

Al kunnen ze bij paars-wit niet ontkennen dat ze wat creativiteit missen. Het veld van Trnava ligt er slecht bij en de ploeg is stug. De regerend Slovaakse kampioen begon met 8 op 24 aan de competitie. Daarin scoorde het vijf keer, maar kreeg het ook slechts vijf goals tegen: een lucide spelmaker kan voor paars-wit belangrijk zijn. “Gent speelde zijn beste voetbal onder Hein met Milicevic die de rol van nummer 10 invulde. Dat kan hier ook. Er zijn meerdere systemen waarin een spelverdeler past en dat zullen we bewijzen. Na die competitiestart met 12 op 12 moesten we niet op de tafels dansen, maar nu moeten we ook niet onder de grond kruipen. Het zijn momentopnames.”

Straks Standard

De terugreis naar Brussel zal allesbehalve aangenaam zijn als er in Trnava verloren wordt. Zelfs al vliegt Coucke niet mee met de delegatie. Zondag wacht dan Standard en dan wordt de druk groot. “Als we verliezen, zal er niets gebeuren”, besloot Devroe. “Hein krijgt tijd en daarna spelen we ook drie keer thuis. Tegen Standard, tegen Union in de beker en tegen STVV. Daar moeten we wel tonen dat we leerden uit onze fouten.”

 Photo News

“Blij dat we Markovic niet haalden”

Anderlecht mist soms creativiteit en de fans balen daarom dat het Lazar Markovic niet vastlegde op de laatste dag van de transfermarkt. Luc Devroe wil één en ander duiden. “Eigenlijk ben ik blij dat we Markovic niet haalden. Bekijk zijn statistieken van de afgelopen twee jaar: een paar matchen bij Anderlecht en that’s it. Hij kon alleen komen op onze voorwaarden. Als Markovic zijn pet tussen 15 uur ’s en 22 uur helemaal draait… Tja. We probeerden hem ook een beetje te halen uit nostalgie. De fans hebben het voor hem, maar nostalgie is geen goed argument om te beslissen.”

Sommigen begrijpen ook niet dat Anderlecht dan 8 miljoen betaalde voor Bubacarr Sanneh. De verdediger kostte een jaar geleden maar 200.000 euro. “Sanneh was van halfweg juni onze defensieve topprioriteit, maar Midtjylland deed erg moeilijk. Finaal overschreden we onze financiële limiet, maar we zijn 100 procent overtuigd van zijn kwaliteiten en van de latere meerwaarde.” (jug)

SP.TRNAVA - ANDERLECHT

Scheidsrechter: Kevin Clancy (Sch)

TV: Live op Canvas

Spartak TRNAVA: Bakos, Jirka, Sloboda, Gressak, Rada, Grendel, Conka, Toth, Godal, Kadlec, Chudy

INVALLERS: Rusov, Urminsky, Janso, Hladik, Oravec, Kulhanek, Chanturishvili, Miesenboeck, Malecki, Luptak, Ghorbani, Yilmaz, Dangubic, Skhirtladze

ANDERLECHT: Didillon, Vranjes, Sanneh, Milic, Najar, Trebel, Makarenko, Saief, Musona, Santini, Dimata

INVALLERS: Boeckx, De Jong, Appiah, Bornauw, Delcroix, Kayembe, Kums, Sambi Lokonga, Gerkens, Morioka, Amuzu, Bakkali

GEBLESSEERD: Cobbaut, Dauda, Lawrence, Sowah

GESCHORST: Saelemaekers (1/2)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws