LottoNL-Jumbo stuurt Lobato weg

Foto: ANP

Juan-José Lobato fietst het nieuwe jaar niet meer voor Lotto NL-Jumbo. De Nederlandse wielerploeg besloot maandag de samenwerking met de 28-jarige Spanjaard te beëindigen.

Lobato werd vorige week, net als de Nederlanders Antwan Tolhoek en Pascal Eenkhoorn, weggestuurd van het trainingskamp van Lotto NL-Jumbo in Girona. Het drietal had zonder medeweten van de ploegleiding en ploegarts slaapmedicatie gebruikt. Die medicatie was niet door het team verstrekt en ook niet door het team voorgeschreven. Tolhoek en Eenkhoorn zijn nu voor twee maanden geschorst. Zij mogen niet meedoen aan wedstrijden en trainingskampen en ontbreken ook bij de teampresentatie.

,,Het team draagt verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de renners en experimenten die de gezondheid in gevaar brengen, worden niet geaccepteerd. In het kader van de talentontwikkeling die Team LottoNL-Jumbo voorstaat, wordt Tolhoek en Eenkhoorn de hand gereikt om zich te ontplooien tot een voorbeeldig beroepswielrenner”, aldus Lotto NL-Jumbo in een verklaring over de Nederlandse renners die respectievelijk 23 en 20 jaar oud zijn. ,,Bij het vaststellen van de maatregelen zijn alle juridische en persoonlijke aspecten meegewogen, alsmede de grote impact die het voorval heeft gehad op de ploeg. Daarnaast is medebepalend geweest wie in Sant Feliu de Guíxols welke medicatie in bezit had en hoe daarmee is omgegaan.”

Over het beëindigen van de samenwerking met Lobato, meldt Lotto-NL Jumbo: ,,Hij heeft een emotioneel bewogen jaar achter de rug en zal zich moeten concentreren op zijn herstel.”

Tolhoek begrijpt dat hij voor twee maanden wordt geschorst, zegt hij tegen Omroep Zeeland. ,,Ik moet op de blaren zitten. Ik heb een fout gemaakt en heb me laten meeslepen”, aldus de wielrenner uit Yerseke, die aangeeft dat het initiatief voor het gebruik van slaapmiddel Stilnoct bij Lobato vandaan kwam. ,,Samen met de ploeg gaan we eraan werken om het vertrouwen te herstellen.”