© AP

© REUTERS

© EPA-EFE

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

AUSTRALIAN OPEN. Nadal onder stoom, Federer op recordkoers en Sharapova als reuzendoder

De Zwitser Roger Federer heeft zich vrijdag voor de zeventiende keer geplaatst voor de achtste finales van de Australian Open in Melbourne. De Zwitser blijft zo op koers om alleen recordhouder te worden bij de mannen. Caroline Wozniacki zal haar titel bij de vrouwen al zeker niét verlengen: zij werd in drie sets uitgeschakeld door Maria Sharapova. In het dubbelspel staan onze landgenotes Elise Mertens en Kirsten Flipkens met hun partners in de achtste finales.

LEES OOK. Serena speelde haar 72 trofeeën kwijt, de enige die ze bewaard heeft is eigenlijk niet eens van haar

De 37-jarige Roger Federer, de nummer drie van de wereld, had amper 1 uur en 28 minuten nodig om de Amerikaan Taylor Fritz (21), het nummer 50 op de WTA-ranking, te verslaan met 6-2, 7-5 en 6-2. Als Federer in Melbourne het toernooi wint, dan wordt hij er alleen recordhouder. “Ik wou goed starten, ik kende Taylors kwaliteiten”, zei de winnaar van de voorbije 2 edities.

© EPA-EFE

In de achtste finales treft Federer de Griek Stefanos Tsitsipas (20), het nummer 15 van de wereld.

Rafael Nadal heeft geen moeite met thuisspeler

Ook Rafael Nadal (ATP 2) heeft zich vlot geplaatst voor de achtste finales. De Spanjaard versloeg in de derde ronde de 19-jarige thuisspeler Alex de Minaur (ATP 29). Nadal had in de Rod Laver Arena 2 uur en 22 minuten nodig voor een 6-1, 6-2 en 6-4 overwinning. In de achtste finales neemt het tweede reekshoofd het op tegen de Tsjech Tomas Berdych (ATP 57). Die schakelde de Argentijn Diego Schwartzman (ATP 16) uit in vier sets: 5-7, 6-3, 7-5 en 6-4.

De 32-jarige Nadal mikt op een tweede titel ‘down under’, precies een decennium na deze uit 2009. Drie keer was hij al verliezend finalist: in 2012 (tegen Djokovic), 2014 (tegen Wawrinka) en 2017 (tegen Federer).

Marin Cilic overleeft twee matchballen

Marin Cilic (ATP 7) is dan weer door het oog van de naald gekropen. De Kroaat had vrijdag in de Margaret Court Arena vijf sets nodig tegen de Spanjaard Fernando Verdasco (ATP 28). Op het einde van de vierde set redde hij twee matchballen. Na 4 uur en 18 minuten had Cilic de 4-6, 3-6, 6-1, 7-6 (10/8) en 6-3 zege beet. In de tiebreak van set vier miste de ervaren Verdasco (35) twee matchballen, onder meer na een dubbele fout.

© EPA-EFE

De 30-jarige Cilic haalde vorig jaar de finale ‘down under’ tegen Roger Federer, die hem versloeg in vijf sets. De Zwitser had hem in 2017 ook al geklopt in de finale van Wimbledon. In zijn eerste grandslamfinale, op de US Open van 2014, trok Cilic wel aan het langste eind tegen de Japanner Kei Nishikori.

In de achtste finale staat Cilic opnieuw tegenover een Spanjaard, Roberto Bautista Agut (ATP 24). Die schakelde de Rus Karen Khachanov (ATP 11) uit met 6-4, 7-5 en 6-4. In de eerste ronde had Bautista Agut de afscheidnemende Andy Murray uit het toernooi gekegeld.

Frances Tiafoe (20) haalt eerste achtste finale

De 20-jarige Amerikaan Frances Tiafoe heeft zich voor de eerste keer in zijn nog prille carrière geplaatst voor de achtste finales van een grandslamtoernooi. Het nummer 39 van de wereld versloeg de ervaren Italiaan Andreas Seppi (ATP 35) na een vijfsetter. Tiafoe haalde het met 6-7 (3/7), 6-3, 4-6, 6-4 en 6-3 na 3 uur en 17 minuten tennis. Hij speelt om een plaats in de kwartfinales tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 21). Die was met 7-6 (7/5), 6-4 en 6-4 te sterk voor de Italiaan Thomas Fabbiano (ATP 102).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Frances Tiafoe zorgde in de tweede ronde voor een stevige verrassing door de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (ATP 6) in vier sets uit het toernooi te kegelen. Anderson was het vijfde reekshoofd in Melbourne en haalde vorig jaar de finale op Wimbledon.

Sharapova mept Wozniacki naar huis

Bij de vrouwen zal titelverdedigster Caroline Wozniacki (WTA 3) zichzelf niet opvolgen. De Deense verloor vrijdag in de derde ronde (zestiende finales) van de Russin Maria Sharapova (WTA 30).

© AFP

Na 2 uur en 24 minuten stond de 6-4, 4-6 en 6-3 eindstand op het scorebord van de Rod Laver Arena in Melbourne. “Het niveau was hoog. Ik wist dat het een moeilijke match zou worden tegen de titelverdedigster. Voor zo’n matchen train ik. Dit is daar een beloning voor”, reageerde de 31-jarige Russin, ex-nummer 1 van de wereld.

Maria Sharapova won de Australian Open in 2008. Drie keer was ze verliezend finaliste ‘down under’, in 2007, 2012 en 2015. Haar tegenstander in de achtste finales wordt de Australische Ashleigh Barty (WTA 15). Die schakelde de Griekse Maria Sakkari (WTA 43) uit met 7-5 en 6-1.

© AP

Caroline Wozniacki won begin 2018 met de Australian Open haar eerste en tot dusver enige grandslamtitel. Maandag zette ze in de eerste ronde Alison Van Uytvanck opzij.

17-jarige blijft verrassen

De pas 17-jarige Amerikaanse Amanda Anisimova is bezig aan een opmerkelijke Australian Open. Ze won tot voor dit toernooi nog geen wedstrijd op een grandslam, maar staat ‘down under’ wel in de achtste finales. Anisimova, nummer 87 van de wereld, veroverde vrijdag haar ticket voor de vierde ronde door de Russin Aryna Sabalenka (WTA 11) te verslaan met 6-3 en 6-2. De Amerikaanse tiener speelt om een plek in de kwartfinales tegen de Tsjechische Petra Kvitova (WTA 6) of de Zwitserse Belinda Bencic (WTA 49).

© AFP

Amanda Anisimova staat voor de derde keer op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi. Zowel op Roland Garros 2017 (tegen de Japanse Kurumi Nara) als de US Open 2018 (tegen landgenote Taylor Townsend) moest ze meteen inpakken.

Kerber heeft geen problemen met nummer 240

De Duitse Angelique Kerber (WTA 2) versloeg in de derde ronde de Australische Kimberly Birrell (WTA 240) in minder dan een uur. De 20-jarige Birrell, met een wildcard op de hoofdtabel, kreeg een 6-1, 6-0 nederlaag aangesmeerd. Het duel in de Rod Laver Arena duurde slechts 58 minuten.

© AFP

Angelique Kerber, 30, mikt op een tweede titel in Melbourne na die uit 2016. Haar volgende tegenstander wordt de Amerikaanse Danielle Collins.

Danielle Collins staat bij debuut in vierde ronde

Met Danielle Collins (WTA 35) veroverde na Anisimova immers nog een Amerikaanse debutante een ticket voor de achtste finales veroverd. Ze klopte in de derde ronde de Française Caroline Garcia (WTA 19) met 6-3 en 6-2.

© AP

Collins, 25, was tot voor deze Australian Open nog nooit voorbij de eerste ronde van een grandslamtoernooi geraakt. In Melbourne klopte ze de Duitse Julia Görges (WTA 13) en aansluitend landgenote Sachia Vickery (WTA 123). Die had in de openingsronde Ysaline Bonaventure (WTA 158) gewipt.

Flipkens en Mertens naar in achtste finales dubbelspel

In het dubbelspel hebben Kirsten Flipkens en Elise Mertens zich geplaatst voor de derde ronde of achtste finales.

© BELGA

Aan de zijde van de Zweedse Johanna Larsson, met wie ze het dertiende reekshoofd vormt, versloeg Flipkens op court 20 de Britse Harriet Dart en de Estse Anett Kontaveit met 6-2 en 6-4 in 1 uur en 19 minuten. Om door te stoten naar de kwartfinales, moeten Flipkens en Larsson voorbij de Chinese Xinyun Han en de Kroatische Darija Jurak of de Hongaarse Timea Babos en de Française Kristina Mladenovic. Die vormen het tweede reekshoofd. In het enkeltoernooi werd Flipkens (WTA 50) al in de eerste ronde uitgeschakeld door de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich (WTA 31).

© BELGA

Met haar Wit-Russische partner Aryna Sabalenka versloeg Mertens in de tweede ronde de Russin Veronika Kudermetova en de Amerikaanse Sabrina Santamaria met 7-6 (7/3) en 6-2. De partij op court 15 van Melbourne Park duurde 1 uur en 26 minuten. Hun volgende tegenstanders worden de Tsjechen Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova, het eerste reekshoofd.

Elise Mertens (WTA 14) is ook nog actief in het enkeltoernooi. Zaterdag treft ze in de derde ronde (zestiende finales) de Amerikaanse Madison Keys (WTA 17).

Bekijk hier alle live-uitslagen van de Australian Open!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer