Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

Foto: ANP

Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

Door de nieuwe wet worden de huurprijzen van meer woningen gereguleerd, waardoor ook huren in het middensegment beperkt zijn.

Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders, spreekt van een wet vol juridische valkuilen. Verwijzend naar een kritisch oordeel van de Raad van State stelt de organisatie dat de wet het doel van meer betaalbare huurwoningen waarschijnlijk niet waarmaakt, terwijl de belangen van verhuurders wel worden geschaad.

Belangenorganisatie IVBN (institutionele beleggers) en NEPROM (projectontwikkelaars) zeggen vooral blij te zijn dat er niet nog op het laatste moment forse wijzigingen aan De Jonges wetsvoorstel waren. Ook prijzen ze de opslag van 10 procent op de maximale huren die je mag vragen voor bepaalde nieuwbouwwoningen.