© Dick Demey

Floralux investeert 17 miljoen in tuincentrum: 3 keer groter dan voorganger ’t Serreke

15.500 vierkante meter bloemen en planten, woninginrichting en decoratie. Het tuincentrum Floralux in Ham rondt momenteel een investering af van 17 miljoen euro, die het voormalige tuincentrum ’t Serreke drie keer groter maakt. “Maar om op 1 mei de deuren te openen, is het momenteel alle hens aan dek”, zegt zaakvoerder Marleen Theys.

Guido CLOOSTERMANS

De werken aan het nieuwe tuincentrum gingen ruim acht maanden geleden van start. Vandaag worden alle zeilen bijgezet om het tuincentrum van de West-Vlaamse groep Floralux op 1 mei te openen, een maand later dan voorzien. Daartoe werd de voorbije dagen ook in drie ploegen gewerkt. De parking wordt afgewerkt, binnen worden de laatste collecties woningdecoratie netjes uitgestald. Vrachtwagens rijden af en aan. Niets herinnert nog aan het tuincentrum dat vorig jaar nog gewoon ’t Serreke heette.

Cabriodak

De groep Floralux investeerde ruim 17 miljoen euro in het nieuwe complex dat met 15.500 vierkante meter winkelruimte drie keer zo groot is als vroeger. Zo’n 12 à 13 miljoen daarvan ging naar het gebouw, dat onder meer beschikt over een cabriodak. “Het dak kan helemaal open, zodat de bezoekers zowel bij regen als bij zon droog kunnen shoppen in onze plantenafdeling”, legt zaakvoerder Marleen Theys uit.

Met de investering worden 30 nieuwe jobs gecreëerd, maar aandeelhouder Kris Carrein verwacht er op termijn meer. In totaal telt de groep zo’n 300 werknemers, waarvan 40 in Ham.

Floralux liet zijn oog ruim een jaar geleden vallen op het tuincentrum aan de afrit Ham van de autosnelweg E313. “Ik had er onmiddellijk een goed gevoel bij”, aldus Kris Carrein. “De ligging is perfect, goed bereikbaar op amper een half uur rijden van Antwerpen en Luik. Het klikte meteen met het lokale team.”

Groeischeut

De familiale groep bestaat vandaag uit tuincentra in Dadizele en Ham, een online platform voor tuinadvies, de aankoopcentrale Florink en het vogelpark Walsrode in Duitsland. Momenteel is de groep goed voor een omzet van 50 miljoen euro. De uitbreiding in Ham zorgt de komende jaren voor een omzetgroei met 20 procent. Het is een plotse groeischeut voor een ondernemer die niet overhaast wil te werk gaan. “Gras groeit niet door eraan te trekken”, vindt Carrein.

Toen ’t Serreke vorig jaar zijn deuren sloot, leidde dat op de laatste dag tot een verkeerschaos. “Dat was een uitzonderlijke situatie”, vertelt Marleen Theys. “We hebben er alles aan gedaan om dat te voorkomen. Zo zal het verkeer door stewards in goede banen worden geleid.”

De nieuwe parking, goed voor ruim 550 parkeerplaatsen, maakt een integraal deel uit van de verkeersafwikkeling. “We hebben de parking zo opgevat dat we tot 300 voertuigen rijdende kunnen houden op de parkeerplaats”, legt Kris Carrein uit. “Dat betekent dat we de buurt in grote mate kunnen ontlasten.”

Beleving

In Dadizele krijgt Floralux elk jaar zo’n twee miljoen bezoekers over de vloer. Kris Carrein hoopt in Ham op een derde daarvan.

Floralux zet vooral in op beleving. Of al die bezoekers niet vooral komen om te kijken, in plaats van te kopen? “Daar ben ik redelijk gerust in”, lacht Carrein. “De kunst is om de mensen naar ons centrum te krijgen. Maar zodra ze binnen zijn, koopt 99 procent van hen wel iets. Kijk nu zelf, wie kan hier een uur rondlopen en dan zonder iets te kopen naar buiten gaan?”