Via de lng-terminal in Zeebrugge wordt veel vloeibaar gemaakt aardgas uit Qatar aan land gebracht.

Qatar dreigt gaskraan dicht te draaien als EU boetes oplegt voor mensenrechtenschendingen  

De energieminister van Qatar heeft gedreigd de levering van vloeibaar aardgas (lng) aan de Europese Unie te stoppen als EU-landen een nieuwe wet streng gaan handhaven. Die staat lidstaten toe om bedrijven te beboeten die niet genoeg doen om mensenrechtenschendingen en klimaatverandering tegen te gaan. Het Qatarese gas is erg belangrijk sinds we onze energieafhankelijkheid van Rusland hebben afgebouwd. 

Saad al-Kaabi, de minister van Energie van Qatar, vertelde aan de Financial Times dat de gaskraan vanuit Doha naar Europa dichtgedraaid wordt als de landen effectief boetes gaan opleggen. EU-landen kunnen bedrijven een boete opleggen van maximaal 5 procent van hun jaarlijkse wereldwijde omzet.

"Als het zo is dat ik 5 procent van mijn gegenereerde omzet verlies door naar Europa te gaan, dan ga ik niet naar Europa", aldus al-Kaabi. "5 procent van de gegenereerde omzet van QatarEnergy (een Qatarees staatsbedrijf) betekent 5 procent van de omzet van de staat Qatar."

Saad al-Kaabi, de minister van Energie van Qatar

Bedrijven moeten impact op mens en milieu inperken

De EU keurde de nieuwe wet in mei goed, vanaf 2027 kunnen landen de boetes opleggen. De wet verplicht grote bedrijven om zogenoemde gepaste zorgvuldigheid (due diligence) toe te passen. 

Dat betekent dat bedrijven hun negatieve impact op mens en milieu moeten inperken. Zowel van het bedrijf zelf als hun toeleveranciers. Het gaat bijvoorbeeld over kinderarbeid, uitbuiting van werknemers, vervuiling of schade aan ecosystemen.

De regels gelden ook voor grote bedrijven buiten de EU die een grote omzet draaien binnen Europa. Dat is voor Qatarese gasbedrijven het geval. 

Niet langer afhankelijk van Rusland, wel van Qatar

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne in 2022 is Europa afhankelijker geworden van lng uit Qatar. De EU besliste toen om de import van Russisch gas - tot dan veruit de belangrijkste leverancier - zo veel mogelijk af te bouwen.

Ook ons land speelt een belangrijke rol bij de invoer van Qatarees gas naar Europa. Bijna een derde van lng bestemd voor de terminal van Zeebrugge, is afkomstig van Qatar.

Kijken we naar ons eigen gasverbruik, dan zien we dat 8,1 procent van het gas dat in België verbruikt wordt uit Qatar komt.

Thema

Meer Binnenland, Buitenland of Milieu & Klimaat?

Download de app om geen nieuws over dit thema te missen.

Meest gelezen