Direct naar artikelinhoud
Spanning rond Noord-Korea

Noord-Korea schrapt bezoek aan Zuid-Korea ter voorbereiding van Spelen

Noord-Koreaans leider Kim Jong-un.Beeld AFP

Noord-Korea heeft het geplande bezoek van een delegatie aan Zuid-Korea, ter voorbereiding van de Olympische Winterspelen volgende maand, afgezegd. Dat hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten vandaag laten weten.

Het land kreeg geen reden voor de afgelasting van het bezoek, zegt het Zuid-Koreaanse ministerie voor Unificatie. Normaal zou een delegatie van zeven Noord-Koreanen morgen een bezoek brengen aan het land om de locaties te overlopen waar een Noord-Koreaanse kunstgroep in het kader van de Spelen enkele optredens zou verzorgen.

Of het afblazen van het bezoek twijfels zaait over de gezamenlijke voorbereidingen van de Winterspelen in Pyeongchang is niet duidelijk. Eerder deze maand leek het hernieuwde contact tussen beide landen over de Spelen nog een diplomatieke doorbraak na de maandenlange spanning over het nucleaire en raketprogramma van Noord-Korea.

Noord-Koreaanse functionarissen zijn gisteren in Zwitserland gearriveerd in aanloop naar gesprekken bij het Olympisch Comité (IOC) tijdens het weekend. Noord-Koreaans IOC-lid Chang Ung ontmoette de delegatie en is optimistisch. "Alles is in orde", zei hij tegen Reuters over de contacten tussen Noord- en Zuid-Korea.