Defensie vergeet oefenbom op te ruimen: Maasmechelen Village ontruimd na vondst 'verdacht pakje'
Shoppingcentrum Maasmechelen Village is vanmiddag ontruimd, omdat op een naburig industrieterrein een verdacht pakket was aangetroffen. De politie stelde meteen een veiligheidsperimeter in. De ontmijningsdienst van het leger kwam ter plaatse en stelde vast dat het om een oefenpakket van het leger gaat. "De teams die het materiaal moesten opruimen, hebben de voorwerpen niet zien liggen in het donker", klinkt het bij Defensie.
De oproep liep vlak na 15.30 uur binnen bij de hulpdiensten. Medewerkers van Fluvius hadden een verdacht pakketje aangetroffen aan de voet van een mast van de hoogspanningslijn in de Bekaertlaan op het industrieterrein van Lanklaar. Dat industrieterrein bevindt zich op de grens van Dilsen-Stokkem en Eisden, een deelgemeente van Maasmechelen.
De politiezone Maasland stelde meteen een veiligheidsperimeter in van 300 meter. Ook het nabijgelegen shoppingcentrum Maasmechelen Village werd preventief ontruimd.
Maar het ging om een vals alarm. "De ontmijningsdienst van het leger is ter plaatse gekomen en heeft vastgesteld dat het om een vals pakket gaat dat enkele maanden geleden is gebruikt door het leger. Wellicht zijn ze dat nadien vergeten op te ruimen. Men is dus op het verkeerde been gezet door een achtergelaten spelelement van het Belgische leger", vertelt burgemeester Raf Terwingen.
Terwingen bevestigt dat de perimeter ondertussen is opgeheven. "Er is nooit enige vorm van gevaar geweest, omdat het ging om een soort van nepbom. Die had ontmanteld moeten worden tijdens de oefening. Er was nooit enig gevaar."
Opruimteams hebben nepbom 's nachts niet zien liggen
Defensie erkent ondertussen de nalatigheid. "Na een grootschalige oefening in oktober, de eerste in haar soort sinds vele jaren, werden een nep detonatiekoord en een nep explosief blok (gemaakt van plastic) achtergelaten."
"Na zo'n oefening komen teams om het terrein te ontruimen. Deze teams waren 's nachts aan het werk en hebben deze 2 voorwerpen niet gezien. De elementen waren van plastic en vormen dus geen gevaar, net als alle munitie en explosieven die bij oefeningen op burgerterrein worden gebruikt. Defensie biedt haar excuses aan voor de gevolgen van deze onoplettendheid."
Tapas meegenomen in de auto
Charlotte Heyndrickx uit Evergem was op het moment van de evacuatie in Maasmechelen Village. "Wij zaten op ons gemak iets te drinken en eten in een horecazaak. Op een bepaald moment kwam een ontstelde ober ons zeggen dat we de zaak en Maasmechelen Village onmiddellijk moesten verlaten. We moesten zo snel mogelijk naar de uitgang en de parking, onze auto in."
Helaas verliep het volgens Heyndrickx vanaf de parking minder vlot. "Als het hele shoppingcentrum moet geëvacueerd worden, sta je stil. We zagen politie voorbijrijden en niemand wist wat er aan de hand was. Stewards op de parking konden niets zeggen. Het was bang afwachten in de wagen. Door de afgesloten wegen kon je op het rondpunt ook maar 1 richting uit, naar Lanaken."
Uiteindelijk stond Heyndrickx 45 minuten in de file. "Gelukkig had ik mijn tapasplank in een serviette gestoken. Zo heb ik er toch nog van kunnen genieten."
Bij Maasmechelen Village, dat 2 weken geleden nog een evacuatieoefening hield, reageert men tevreden. "Op een kwartier waren alle 1.100 bezoekers en personeel buiten", vertelt manager David Winkels. "Een half uur later begon het op de parking vlot te gaan. De parking lag buiten de perimeter, dus iedereen was daar veilig. Samen met de politie hebben we besloten iedereen eerst daar te verzamelen en dan pas te kijken hoe iedereen vlot kon vertrekken."
Winkels laat weten geen klacht te zullen indienen tegen Defensie. "Maar misschien moeten we wel eens bekijken of er een verzekering bestaat voor gevallen zoals deze", besluit de manager.