© Patrick Van Dyck

Geen plaats voor een tuin? Hang ’m tegen de gevel!

Jef Bertels uit Vremde studeerde agro- en biotechnologie aan de Thomas More Hogeschool in Geel. Als afstudeerproject voor de richting tuinaanleg maakte de 22-jarige student een muurtuin van 9 bij 2 meter aan de gevel van zijn ouderlijk huis. “En nu is het tijd voor een eigen zaak als muurtuinbouwer”, vertelt Jef.

patrick van dyck

Jef Bertels is bekend in Vremde. “De meeste mensen kennen me als wielrenner onder mijn bijnaam ‘Koperen Kogel’”, vertelt hij. “Maar naast wielrennen ben ik vooral bezig met studeren.”

Daaraan is nu een eind gekomen. Jef studeerde met vlag en wimpel af. Met zijn eindwerk wilde hij origineel uit de hoek komen. “Een groene gevel ontwerpen leek me een tof idee. Heel weinig mensen kennen dat fenomeen. Ik vond het zo boeiend om dit te ontwerpen, dat ik hier mijn beroep van wil maken. Binnen enkele maanden start ik mijn eigen zaak: ‘Plant’. Ook een website heb ik al.”

Verkoeling

Waarom zouden mensen moeten kiezen voor een muurtuin? “De constructie en de planten zorgen niet alleen voor extra isolatie, ze schenken ook verkoeling. De planten laten water verdampen, waardoor de temperatuur in de omgeving daalt. Bovendien is zo’n tuin mooi en milieuvriendelijk. Voor bijen is het er heerlijk toeven.”

Jef geeft toe dat een muurtuin niet goedkoop is. “Je moet rekenen op 800 tot 900 euro per vierkante meter. Als zelfstandige wil ik goed kunnen werken zonder dat de mensen te diep in de buidel moeten tasten. Uiteraard kan ik ook de hele gevel bedekken, maar ik wou nu een iets meer kunstzinnige versie maken.”

Sceptisch

Het systeem aan het ouderlijk huis heeft Jef zelf ontwikkeld en gebouwd. “Ik volgde stage bij een gespecialiseerd bedrijf in Neerpelt. Zij onderhouden de gigantische muurtuin van Nike in Tessenderlo. Ik deed er een schat aan ervaring op.”

Toen Jef aan zijn muurtuin bezig was, keken voorbijgangers vreemd op. “In het begin hangt hier gewoon een constructie. De planten en bloemen moeten tijd krijgen om te groeien. Zelfs mijn ouders waren sceptisch, maar nu is iedereen enthousiast.”

www.plant-be.com