Mark Rutte ontsteekt Bevrijdingsvuur in Roermond

Nieuws
Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.
anp
zondag 5 mei 2024 om 13:17 aangepast 7 mei 2024 18:22
Afbeelding
beeld anp

"Voor ons allemaal is vrijheid zo normaal", zei Rutte in een korte toespraak voordat hij het vuur aanstak. "Dat je kan doen wat je wil doen, dat je kunt staan waar je wil staan, dat je kunt zijn wie je bent en kunt geloven wat je wilt. Maar dat is niet overal op de wereld zo."

Rutte riep daarom op om met elkaar te vechten voor vrijheid en tegen discriminatie. Als mensen zich daaraan schuldig maken, moeten we onze mond opentrekken en zeggen dat dat onacceptabel is, zei hij. "Anders gaat dat door en dan komt uiteindelijk weer de rot in de samenleving. Dat mogen we met elkaar niet laten gebeuren. Daar gaat vandaag over."

Speciaal programma

Het bevrijdingsvuur was vanuit Wageningen naar Roermond gebracht door leden van de Eerste Remunjse Echte Kaerelsklup (EREK). Op het festivalterrein in Roermond worden zondag ongeveer 35.000 bezoekers verwacht. Elders in Roermond, op de Markt bij de Sint Christoffelkathedraal, wordt zondagmiddag een vrijheidsmaaltijd gehouden, een essentieel onderdeel van de viering. Daarbij gaan mensen met elkaar in gesprek over vrijheid. Onder hen veel 18-jarige scholieren, die voor het eerst hun stemrecht mogen gebruiken.

Aan de ontsteking van het bevrijdingsvuur ging een speciaal programma vooraf in de ECI-cultuurfabriek in Roermond. Toonaangevende nationale en Limburgse artiesten drukten hun gevoel voor vrijheid uit in zang, dans, muziek en andere kunstvormen. Jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalvez-Ho Kang You hield er de 5 mei-lezing over het belang van de rechtstaat bij het beschermen van ieders vrijheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Recordopbrengst bij marathon waar overleden Brink aan zou meedoen

De derde editie van de Mega Wandel Marathon, een loopevenement om geld in te zamelen voor kinderen met een handicap, heeft een recordbedrag van 200.080 euro opgeleverd.

Afbeelding

Zeker twee doden door Russische raketaanval op Charkiv

Door Russische raketaanvallen op de Oost-Oekraïense stad Charkiv zijn zaterdag ten minste twee mensen om het leven gekomen. Tal van anderen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen in een grote en drukke doe-het-zelfzaak, die werd geraakt door geleide projectielen.

Afbeelding

Ex-priester krijgt in Orléans 17 jaar cel voor seksueel misbruik

Een 64-jarige voormalige priester heeft voor het gerechtshof in Orléans zeventien jaar gevangenisstraf gekregen wegens tal van aanrandingen en verkrachtingen van jongens in de periode 1990 tot 2000. De beklaagde Olivier de Scitivaux heeft de misdaden bekend en spijt betuigd.

Afbeelding

Rapper Nicki Minaj op Schiphol vast om bezit softdrugs

De Amerikaanse rapper Nicki Minaj is zaterdagmiddag aangehouden op Schiphol-Oost voor het bezit van softdrugs. Een woordvoerder van de marechaussee bevestigt de aanhouding van 'een Amerikaanse mevrouw' na berichtgeving van NU.nl. Ook de ster zelf maakt er melding van op X.

Afbeelding

Spaanse defensieminister noemt oorlog in Gaza 'heuse' genocide

De Spaanse minister van Defensie Margarita Robles heeft het militaire geweld in de Gazastrook zaterdag bestempeld als 'heuse' genocide. Ze deed dat in een interview op de nationale tv-zender TVE.

Afbeelding

Rutte vindt dat premierschap niet te groot moet worden gemaakt

Het premierschap moet niet te groot worden gemaakt, zei demissionair premier Mark Rutte in de wandelgangen van het VVD-congres. Hij ging niet in op vragen van de pers over wie de premier moet worden in het nieuwe kabinet van de liberalen met PVV, NSC en BBB.