Direct naar artikelinhoud
NieuwsAtletiek

Sneller dan Bolt: 17-jarige Miller sloopt grens van 10 seconden op 100 meter

De Amerikaan Christian Miller.Beeld Getty Images

De Verenigde Staten zijn een sprinttalent rijker. De zeventienjarige Christian Miller imponeerde tijdens een atletiekmeeting in Florida met een tijd van 9,93 seconden op de 100 meter. Met die prestatie deed hij beter dan iconen Usain Bolt en Carl Lewis op dezelfde leeftijd.

Christian Miller was met zijn 9.93 rapper dan regerend wereldkampioen bij de profs Noah Lyles, die vorige week 10.01 noteerde op het sprintnummer. De tiener was bovendien de snelste atleet op de 100 meter in 2024. De Nigeriaan Favour Ashe had tot afgelopen weekend de beste seizoenstijd achter zijn naam staan (9.99).

Op de meeting in Clermont, Florida, verbeterde Miller het Amerikaanse juniorenrecord van Trayvon Bromell uit 2014 (10.06). Ter vergelijking: het Belgische juniorenrecord staat op 10.39, gevestigd in 2010 door een toen achttienjarige Julien Watrin.

Het outdoorseizoen is nog maar net bezig en veel sprintkanonnen moeten in aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs hun opwachting nog maken, maar Miller heeft zondag wel menig wenkbrauw in de atletiek doen fronsen. Met 9.93 was hij de jongste ooit die de grens van tien seconden brak op de 100 meter. Sneller dan Carl Lewis, sneller dan Usain Bolt, sneller dan Tyson Gay.

Miller, die op 16 mei achttien jaar wordt, verpulverde ook zijn persoonlijke record (10.06), dat hij vorige zomer op de Amerikaanse juniorenkampioenschappen had gelopen. Officieus, want zijn topchrono moet nog worden erkend. Zijn race van zaterdag was in elk geval binnen de toegestane rugwind (1,6 meter per seconde).

Miller klopte vorig jaar op die juniorenkampioenschappen voor het eerst op de deur. Hij won, met overmacht, de titels op de 100 en 200 meter (20.45). Hij zit nog altijd in het middelbaar, maar verkast na de zomer naar de universiteit van Georgia.

Met 9.93 werd Miller de derde snelste 100 meterloper bij de junioren, hij moest alleen de Surinamer Issam Asinga en de Botswaan Letsile Tebogo laten voorgaan. Asinga en Tebogo waren respectievelijk 18 en 19 jaar toen ze hun record liepen en zo is Miller de jongste in de top drie.

Hopen op Spelen

Miller was uiteraard blij met zijn Amerikaanse juniorenrecord, maar euforisch was hij niet. “Ik voel me uitstekend. Het is mooi dat al mijn werk van de laatste tijd zich heeft uitbetaald. Maar wat ik vooral mooi vind, is dat ik toch wat critici de mond heb gesnoerd. Dit kan niet sneller voor een student, zeiden ze vorig jaar. Wel, ik heb het tegendeel bewezen.”

Grote vraag: wat vermag Miller op weg naar de Olympische Spelen? Volgens hemzelf kan de concurrentie, onder wie Fred Kerley, Noah Lyles, Ronnie Baker en Trayvon Bromell, de borst natmaken. “Ik doe mee aan de trials”, zei hij. Dat zijn de nationale kwalificatiewedstrijden voor Parijs.