Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

Nieuws
Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.
anp
zondag 28 april 2024 om 12:34
Afbeelding
beeld anp

Nieuwswebsite Axios meldde op gezag van twee Israëlische bronnen dat in het nieuwste voorstel van Israël staat dat het land bereid is om te praten over het ‘herstel van een duurzame rust’ in Gaza als alle gijzelaars zijn vrijgelaten. Tot nu toe is Israël niet bereid tot een permanent staakt-het-vuren omdat de regering eerst alle doelen wil bereiken, waaronder het einde van Hamas.

Er wordt al maanden gesproken over een bestand in Gaza. De afgelopen weken leken die onderhandelingen in een impasse beland te zijn. Dit weekend zei de voorzitter van het World Economic Forum (WEF) Børge Brende dat er toch weer wat beweging in lijkt te komen en er ‘enig nieuw momentum’ ontstaat.

Op een bijeenkomst van het WEF in Saudi-Arabië wordt dit weekend ook over Gaza gesproken. Onder anderen de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken en de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn erbij. Israël is niet aanwezig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Britse parachutisten moeten paspoort laten zien na D-daylanding

Britse luchtlandingstroepen die voor de D-dayherdenkingen boven Frankrijk uit een vliegtuig waren gesprongen, moesten zodra ze woensdag met hun parachutes voet aan land hadden gezet hun paspoort laten zien.

Afbeelding

Statistiekbureau Italië verhoogt groeiverwachting economie

De economie van Italië zal dit jaar sterker groeien dan eerder werd verwacht, aldus het Italiaanse statistiekbureau Istat. Volgens Istat zou de derde economie van de eurozone nu met 1 procent moeten groeien in 2024. Eerder werd op 0,7 procent gerekend door Istat.

Afbeelding

Egyptische veiligheidsbronnen: geen doorbraak gesprekken Gaza

Er is nog geen zicht op een doorbraak in de gesprekken over een staakt-het-vuren in de Gazastrook, zeggen Egyptische veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Zorgen bij staatscommissie over bezuinigingen drugspreventie

De nieuwe coalitie moet meer geld vrijmaken voor drugspreventie, vindt Brigit Toebes, hoogleraar gezondheidsrecht in Groningen en voorzitter van de staatscommissie MDMA.

Afbeelding

Bond van Belastingbetalers blij met uitspraak Hoge Raad

De Bond voor Belastingbetalers is blij dat de Hoge Raad een streep haalt door de herstelwet voor beleggers die te veel belasting hebben betaald. 'Dit is een fantastisch resultaat voor de Nederlandse belastingbetaler', zegt voorzitter Jurgen de Vries.

Afbeelding

Wereldvoedselprogramma breidt hulp aan Soedanezen flink uit

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) breidt de hulp in Soedan uit. Nog eens 5 miljoen extra mensen moeten dit jaar van voedsel worden voorzien om hongersnood te voorkomen, aldus de VN-organisatie. Dat betekent een verdubbeling van het aantal mensen dat het WFP wil helpen.