Foto: Getty

Regering erkent dat illegale adopties hebben plaatsgevonden in België

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft in de Kamer officieel erkend dat er in ons land in het verleden illegale adopties hebben plaatsgevonden. Het gaat om kinderen die tegen de wil van de moeder werden afgestaan voor binnenlandse adoptie. 

De afgelopen jaren kwamen verschillende schrijnende verhalen aan het licht over adoptie. Die gingen zowel over buitenlandse als binnenlandse adoptie. In het verleden was er namelijk op grote schaal sprake van gedwongen adopties in ons land. 

Vaak ging het om moeders die door kloosters gedwongen werden om hun kind af te staan. Vrouwen werden er naartoe gestuurd om te bevallen als ze waren verkracht, als ze geen relatie hadden of als ze nog erg jong waren.

Sinds jaren 50

De regering erkent nu officieel die wantoestanden. "De federale regering erkent dat er problematische of illegale adopties hebben plaatsgevonden in België tussen 1950 en vandaag en dat de personen die bij deze adopties betrokken waren, als slachtoffers moeten worden beschouwd", zei De Croo in het parlement.  

Slachtoffers vragen ook concrete actie

Volgens De Croo zijn er al belangrijke stappen gezet om de slachtoffers te helpen. De voorwaarden voor verzoeken om naamswijziging van slachtoffers van illegale adoptie zijn versoepeld en in het nieuwe Strafwetboek staat een precieze definitie over illegale adoptie. Daardoor wordt het gemakkelijker om te vervolgen.

De erkenning is een mooi signaal

Slachtoffer Debby Mattys

Toch hopen de slachtoffers op meer. "De erkenning is een mooi signaal, maar we willen de garantie dat de volgende regering er mee aan de slag gaat", zegt slachtoffer Debby Mattys. Volgens schattingen zou het gaan om zo'n 30.000 kinderen die van hun biologische ouders gescheiden zijn.  

"Echte actie is nodig zodat geboorteouders rust kunnen vinden in hun worsteling met de scheiding van hun biologisch kind", zegt Mattys. Daarom moet vooral de zoektocht tussen biologische familieleden makkelijker gemaakt worden. 

"Het is belangrijk dat de adoptiedossiers zonder censuur worden overgemaakt aan een centraal archief. Alle gegevens over die adopties moeten daar verzameld worden, zodat de zoektocht van slachtoffers naar hun geschiedenis veel gemakkelijker kan dan vandaag."

Emotionele getuigenis

N-VA Kamerlid Yngvid Ingels - zelf slachtoffer van illegale adoptie - zette het thema op de politieke agenda. Ze zorgde er samen met Ben Segers (Vooruit) voor dat kinderen die illegaal geadopteerd zijn in de toekomst ook erkend worden als slachtoffer van mensenhandel.

Eind vorig jaar kreeg Ingels het volledige halfrond stil met een emotionele getuigenis. Ook vandaag kreeg ze een staande ovatie op alle banken. 

Bekijk: "Het voelt zoet omdat er na al dat vallen en opstaan, eindelijk wat bewustwording is", Yngvid Ingels bedankt de collega's in de Kamer

Videospeler inladen...

"Mijn hart slaat sneller. Ik had niet gedacht dat dit nog zou gebeuren", verklaarde Ingels. Zelf zal ze de volgende legislatuur niet meer in de Kamer zitten, maar ze riep op het onderzoek in elk geval op te nemen in het volgende regeerakkoord.

Meest gelezen