vrijdag 15 december 2017 - Borgloon
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Luk Robijns in het beschermde landschap. Het stadsbestuur en het Agentschap Onroerend Erfgoed hebben geen bezwaar. Jcr

Natuurpunt boos over massa-evenement aan vallei van Colen

“Geen cyclocross in beschermd landschap”

BORGLOON

Natuurpunt Borgloon is niet te spreken over een cyclocross-wedstrijd die op 30 december plaatsvindt in de vallei van Colen. Voorzitter Luk Robijns hekelt dat de organisatie hiervoor de toelating kreeg in een landschap dat beschermd erfgoed is. “Deze omgeving leent zich niet tot een massa-evenement”, zegt Robijns. Het stadsbestuur ziet er geen graten in.

“We zijn er toevallig achtergekomen doordat enkele medewerkers van de wielerorganisatie op onze eigendom een brug over de beek hadden gebouwd”, zegt Robijns. “Op internet zagen we dat het parcours op onze eigendom was ingekleurd zonder dat wij hierin waren betrokken, laat staan toestemming voor hadden gegeven.”

Georges Onclin, voorzitter van welerclub De Spurters Kerniel, geeft toe dat Natuurpunt niet is gecontacteerd. “Dit is onze tweede editie. Het is dezelfde omloop als vorig jaar. Ik geef toe dat er een foutje is gemaakt, maar dat is niet met opzet gebeurd. Wij hadden het fiat van een privé-eigenaar en van de zusters Cisterciënzers van klooster Mariënlof. Wij waren echter niet op de hoogte dat een stukje moerasbeemd (42 are) door Natuurpunt is verworven bij de Ruilverkaveling Jesseren. Zodra wij een telefoontje hadden gekregen hierover, hebben we het parcours aangepast. We leven al een heel jaar toe naar 30 december en willen uitpakken met een sterk evenement. Vorig jaar hebben we felicitaties gekregen. Dat was een motivatie om het dit jaar nog wat groter te zien en samen te werken met het Criterium van Limburg, waar jongeren ruim aan bod komen.” 

Geen beschadigingen

Zowel burgemeester Danny Deneuker (sp.a) als schepen Guy Dardenne (sp.a) geven hun volle steun aan de organisatie. “Er is overleg geweest met alle betrokkenen, onder wie ook het Agentschap Onroerend Erfgoed, dat ter plaatse is gekomen voor controle.” Burgemeester Deneuker stelt dat De Trappers een voorbeeldig sportevenement organiseren. “De club zet vooral in op jeugd en zit in een regelmatigheidscriterium over gans Vlaanderen. Daarbij is veldrijden een populaire sport die door duizenden mensen wordt gevolgd. Na de vorige editie heeft het Agentschap Onroerend Erfgoed nagenoeg geen beschadigingen vastgesteld. Redenen genoeg om op deze unieke locatie deze organisatie alle kansen te geven om over een paar jaar mee te spelen op het hoogste niveau. Dat zou onze economie ten goede komen”, meent Deneuker. 

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws