Franse experts vragen strenge maatregelen om schermtijd in te perken, zoals verbod op sociale media onder 15 jaar

Op het bureau van de Franse president Emmanuel Macron ligt een studie met adviezen om het schermgebruik bij kinderen en jongeren in te perken. De president wil vat krijgen op de schermtijd van de Franse jeugd. Een verbod op sociale media voor jongeren tot 15 jaar ligt ook op zijn werktafel. Maar is dat een goed idee en is het haalbaar?

President Macron heeft bij een groep experten een studie besteld over schermtijd bij kinderen en jongeren. De president maakt zich zorgen over de Franse jeugd. Hij vreest dat ze te veel tijd online spenderen en dat ze te weinig lezen.

Met de studie wil hij ouders sensibiliseren over de impact van schermtijd op kinderen en jongeren.Ā 

Adviezen van Franse experten

De Franse wetenschappers herhalen hun advies om schermtijd voor kinderen tot 3 jaar te verbieden. Vanaf 6 jaar mogen kinderen wel naar televisie of een scherm kijken, maar enkel onder begeleiding.

Nieuw zijn de richtlijnen voor sociale media en smartphonegebruik. Onder de 11 jaarĀ zouden jongeren geen gsm mogen gebruiken. Vanaf hun 13e verjaardag kan eenĀ smartphone wel, maar zonder sociale media. Want daar zou de Franse jeugd pas vanaf hun 15e op mogen zitten.Ā 

Impact van schermen op ons brein

Is die bezorgdheid terecht? "Wetenschappers weten dat schermen een impact hebben op onze hersenen, alleen weten ze nog niet veel over de gevolgen van die impact", reageert Andy Demeulenaere van Mediawijs in De Wereld Vandaag.Ā Mediawijs is een organisatie die Vlamingen en Brusselaars wegwijs maakt in de digitale wereld.

"Kinderen en jongeren ontwikkelen hun hersenen constant, schermen kunnen dat proces op een bepaalde manier vertragen."

Demeulenaere geeft een voorbeeld: "Taalontwikkeling bij babyā€™s gaat via menselijke interactie. Als babyā€™s naar een gezicht op een scherm kijken, gebeurt dat niet. En dus, zo redeneren de Franse experten, verliezen die baby's kostbare tijd om zich te ontwikkelen. Zo komen de experten aan dat schermverbod."

Streng maar rechtvaardig?

"De regels hebben het voordeel van de duidelijkheid", zegt Demeulenaere. "Door strenge adviezen te geven die makkelijk communiceerbaar zijn vergroten de experten de impact van hun studie."

"Anderzijds zijn de richtlijnen net om die reden niet te handhaven", zegt Demeulenaere. "Daarnaast hebben ouders alternatieven nodig voor schermen en videogames. Maar als kinderen bijvoorbeeld niet veilig buiten kunnen spelen wordt dat moeilijk."

Demeulenaere verwijst tot slot naar de Belgische oplossing voor schermtijd. "Op MediaNest.be kan je samen met je kind regels op stellen over schermtijd. Op die manier word je verplicht om in gesprek te gaan, dat is belangrijk."

Beluister het gesprek met Andy Demeulenaere hier:

Meest gelezen