Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Ex-manager Herman Van Holsbeeck en makelaar Christophe Henrotay naar correctionele rechtbank voor gesjoemel bij verkoop Anderlecht

Herman Van Holsbeeck (l) en Roger Vanden Stock, respectievelijk gewezen manager en voorzitter van Anderlecht.Beeld Photo News

De Brusselse raadkamer heeft beslist dat voormalig RSC Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck, ex-CEO Jo Van Biesbroeck en makelaar Christophe Henrotay zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor gesjoemel bij de verkoop van RSC Anderlecht aan Marc Coucke in 2017. Ex-voorzitter Roger Vanden Stock, ex-clubadvocaat Luc Deleu en de advocatenkantoren Clifford Chance en Van Landuyt en Vennoten werden niet doorverwezen.

Is Marc Coucke opgelicht toen hij in 2017 Anderlecht kocht? Het federaal parket vroeg om de doorverwijzing van onder meer ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck naar de correctionele rechtbank en daar is de Brusselse raadkamer nu in gevolgd.

Oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen, corruptie, schending van het beroepsgeheim en misbruik van vertrouwen. Die waslijst heeft het federaal parket opgesteld naar aanleiding van de verkoop van Anderlecht in 2017 aan Marc Coucke. Na tal van huiszoekingen, de analyse van de geldstromen en de verhoren van Herman Van Holsbeeck acht het parket één ding duidelijk: er zaten lijken in de kast bij paars-wit.

Daarvoor worden ex-manager Herman Van Holsbeeck en ex-CEO Jo Van Biesbroeck nu dus vervolgd. Ook voetbalmakelaar Christophe Henrotay zit in nauwe schoentjes en zal voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen.

Van Biesbroeck voor Vanden Stock, Van Holsbeeck en Coucke.Beeld Belga

Het onderzoek startte toen het parket informatie kreeg toegestopt over Christophe Henrotay. De makelaar uit Monaco was spilfiguur bij de miljoenenverkoop van twee Anderlecht-spelers. De Servische spits Aleksandar Mitrovic ging naar Newcastle United in 2015, Youri Tielemans vertrok naar AS Monaco in 2017. De speurders roken een geurtje aan de commissies die hij had opgestreken en gingen dieper graven. De verkoop van Anderlecht in datzelfde jaar werd onder de loep genomen.

En ook daar speelde de makelaar een rol in. Henrotay werd via Herman Van Holsbeeck, de toenmalige sportief manager, op de hoogte gebracht dat ze kandidaat-kopers zochten. Als hij iemand kon aanbrengen, kreeg hij 3 miljoen euro finder’s fee. Henrotay stelde de Oezbeek Alisher Usmanov voor, een zakenman die ook aandeelhouder was van Arsenal. Die haakte af, waardoor er nog maar twee in de running waren: Ghelamco-baas Paul Gheysens en Marc Coucke.

Christophe Henrotay met Roger Vanden Stock in het Astridpark.Beeld Photo News

Die laatste kreeg de kans om 74 procent van de aandelen te kopen als hij inging op het voorstel van de toenmalige CEO Jo Van Biesbroeck: 5 miljoen euro extra op tafel leggen. Na kort beraad ging Coucke akkoord. De deal werd beklonken in december 2017. Volgens het federaal parket is hij daarbij opgelicht. Zo zou hij valse financiële tabellen gekregen hebben om hem te overtuigen 59,2 miljoen euro te betalen voor de club.

En dan is er nog die beloofde finder’s fee. Ondanks dat zijn kandidaat afviel, wilde Henrotay toch 3 miljoen euro opstrijken. De club bood 1 miljoen euro, maar de makelaar bleef voet bij stuk houden. Daardoor schoot het paars-witte kluwen in werking: het voormalige Anderlecht-bestuur zou een contract aangepast hebben van speler Leander Dendoncker, die in de portefeuille van Henrotay zat.

Marc Coucke met Van Holsbeeck en toenmalig Anderlecht-trainer Vanhaezebrouck.Beeld Photonews

Volgens het parket werd er een valse overeenkomst gemaakt voor de aankoop van de rechten van Dendoncker, die toen bij Foot Innovation, het bedrijf van de makelaar, zaten. Daarbij werden er volgens de speurders heel wat boekhoudkundige trucjes gebruikt om de zaken te verhullen. Zo werd er geknoeid met de datums op facturen en werden valse facturen opgemaakt om Coucke te misleiden over de geldsom die de club nog verschuldigd was aan Henrotay. Het ging om de kostprijs van die spelersrechten: 2 miljoen euro, exact het bedrag dat hij nog wou cashen.

Een proces voor de correctionele rechtbank is nu de volgende stap, maar een datum voor het proces is er nog niet. Volgens Daniel Spreutels, de advocaat van Van Holsbeeck, is de kans klein dat dit nog in 2024 plaatsvindt. Hij stelt ook dat het “in de lijn der verwachtingen” lag dat zijn cliënt doorverwezen werd naar de correctionele rechtbank.

Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Marc Coucke in deze zaak, acht het bewezen dat zijn cliënt financieel gedupeerd werd bij de aankoop van de club. “Mijn cliënt is bedrogen bij de aankoop van de aandelen van de club”, zegt Van Steenbrugge in een kort statement. “Daardoor heeft hij aanzienlijke schade geleden en daarvoor zal hij moeten worden vergoed. We wachten nu het proces af.”

Herman Van Holsbeeck op 12 maart samen met zijn advocaat Daniel Spreutels voor de raadkamer.Beeld ID/ Ivan Put