Pogacar donderdag in de gietende regen tijdens de ploegvoorstelling in Turijn.© Getty Images

Tadej Pogacar telt af naar start van Giro, maar voelt zich niet onklopbaar: “Andere renners verdienen meer respect”

Het mag beginnen voor Tadej Pogacar (25). Na zijn triomftocht in Luik, maakt hij zich op voor zijn Girodebuut. Dat iedereen, van de analisten tot de bookmakers, hem als enige kandidaat-winnaar naar voor schuift, zint hem niet helemaal.

Stijn Joris

Hotel San Luigi ligt net buiten Torino in een grijze industriezone. De naam is al even ongeïnspireerd als het interieur. Dat schreeuwt dat het uit de jaren 90 dateert. Meubilair dat enkel nog aan een nieuwe eigenaar raakt via de kringloopwinkel. Een achterzaaltje doet dienst als persruimte. Uitgerekend hier bereidt de huizenhoge favoriet zich voor op de start van de Giro. Tadej Pogacar lijkt er net een powernapje te hebben op zitten als hij zijn persconferentie aanvat. De witte mèches in zijn blonde kapsel zijn opgefrist en zijn een indicatie van een recent kappersbezoek. Giro-organisator RCS Sport biedt de persbabbel ook via Zoom aan dus moet eerst de laptop nog goed gezet worden. Al weken wijst iedereen in de wielerwereld alleen naar hem als het over de Giro gaat. “Not nice”, zegt Pogacar. “Het is een gebrek aan respect voor de andere renners. Iedereen staat goed voorbereid aan de start, niet alleen wij. Het is een grote ronde met bergen en lange vlakke ritten, zoals alle andere. Ik vind het een beetje bullshit dat het alleen maar over mij gaat.”

(Lees verder onder de foto)

Pogacar op de persbabbel.© sfj

Gekoerst om te winnen

Tegelijk is het Pogacar zelf die de lat zo hoog legt dat de rest van het peloton straks allicht al snel op een podiumplek gaat focussen. “Misschien ligt het ook wel wat aan mij, ja. Ik heb dit jaar nog niet veel gekoerst en als ik het deed, was het om te winnen. Niet iedereen pakt het zo aan. Andere renners gebruiken wedstrijden als voorbereidingskoersen om aan hun vorm te timmeren.”

Alsof dat überhaupt een vertekend beeld zou geven. Pogacar steekt er – dit jaar zelfs nog meer – bovenuit. Daarnaast is de concurrentie op de startlijst niet om duimen en vingers bij af te likken. “In een koers van drie weken kunnen er veel renners verrassen. Ik denk dat er een paar young guns gaan opstaan. Daarnaast steekt Bardet in goeie vorm en Thomas zal niet ontgoochelen. Er zijn er zeker nog, maar dat zal de komende weken wel blijken.”

(Lees verder onder de foto)

Pogacar is torenhoog favoriet in de Giro.© Getty Images

Meteen in het roze?

De vraag lijkt niet of, maar wanneer Pogacar het roze grijpt. Dat kan zaterdag al. In de laatste 4 km naar de streep in Turijn ligt er nog een puist van anderhalve kilometer met een stijgingspercentage van 9,8 procent. Ook op zondag moet er al geklommen worden. De finish ligt bovenaan het Heiligdom van Oropa, op 1.200 meter hoogte na meer dan 11 km klimmen. Pogacar tempert de verwachtingen. “Het is niet mijn grote doel om dit weekend het roze al te pakken. Dat telt pas in Rome. We zullen zien hoe de benen zijn en als er winstkansen zijn, moet je die natuurlijk niet laten liggen, maar we moeten het de hele Giro slim aanpakken.”

“Ik denk dat ik beter ben dan de voorgaande jaren. Ik kruip met meer vertrouwen op de fiets en geniet meer”

Tadej Pogacar

UAE Team Emirates

Pogacar koerste dit jaar nog maar tien dagen en in ware kannibaalstijl slokte hij al zeven overwinningen op. Zijn ploeg kiest voor een andere strategie: meer trainen, minder koersen en die lijkt te renderen. “Ik denk dat ik beter ben dan de voorgaande jaren. Ik kruip met meer vertrouwen op de fiets en geniet meer. Die nieuwe aanpak, ik hou er wel van. Als je veel koerst, raak je soms vermoeid zonder het te merken. Minder racen, meer trainen, werkt voor mij. Ik heb meer structuur en mentaal ben je frisser natuurlijk. Na een maand zonder wedstrijden, is de honger altijd groter, misschien niet zoals bij een tijger maar als je veel traint en alleen koers op tv ziet, dan is de motivatie alleen maar groter als je weer een rugnummer op hebt.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer