© Photo News

Makelaar riskeert tot twee jaar cel voor niet doorstorten van voorschotten

Een makelaar uit Putte en zijn vennoot stonden voor de rechter omdat ze voorschotten voor flats niet hadden doorgestort aan een Turkse bouwheer. Daardoor werden de flats niet opgeleverd aan de kopers. De twee mannen vroegen de vrijspraak.

tdk

De hele zaak draait om de verkoop van appartementen in Antalya, in Turkije. Een vennootschap uit Lier ging op zoek naar mensen die in het project wilden investeren en een appartement wilden kopen. “De voorschotten die werden betaald, belandden niet op de rekening van de Turkse bouwheer. Uiteindelijk werd de samenwerking tussen de Lierse vennootschap en het Turkse bedrijf stopgezet”, zei openbaar aanklager Linda De Vriendt.

Het openbaar ministerie betichtte de zaakvoerders van het Lierse bedrijfje - een man uit Putte en een man uit Durbuy - van valsheid in geschrifte. “Omdat ze gewoonweg niet de hoedanigheid hadden om in België appartementen te verkopen”, klonk het.

Daarnaast werd hen ook misbruik van vertrouwen aangewreven. “Omdat ze de ontvangen geldsommen niet hebben doorgestort aan het Turkse bedrijf. Meer nog, heel wat geld is doorgestort naar een Nederlandse rekening. Een rekening die later werd leeggehaald.”

Er werd twee jaar cel gevraagd tegen de Puttenaar en vijftien maanden tegen de man uit Durbuy.

Advocaat Frédéric Thiebaut vroeg de vrijspraak. Hij stelde dat zijn cliënt sommige gelden niet doorstortte omdat hij zelf nog geld te goed had van de Turkse bouwheer. “Of hij het geld had mogen bijhouden? Dat is geen strafrechtelijke discussie, maar een burgerlijke.”

De meeste kopers hebben ondertussen, mits een extra toeslag en tussenkomst van een Turkse instantie, toch een appartement in Turkije bekomen. Slechts twee mensen stelden zich donderdag burgerlijke partij. Zij hebben geen flat bekomen en eisten hun geïnvesteerde geld terug van de twee. Vonnis valt op 21 juni.