“Er komt een kernuitstap, we weten alleen niet wanneer”

Gaan we nu naar een kernuitstap of niet? Het antwoord is ja, alleen van de datum zijn we - na het schouwspel in het Vlaamse parlement gisteren - niet zo zeker meer. De meerderheidspartijen hadden afgesproken om elkaar niet te hard af te maken, maar dat is uiteindelijk niet gelukt.

Liliana Casagrande

In kernsplijting zijn ze nog niet zo krachtig als hun federale collega’s, maar het njet van de N-VA voor het energiepact is ook op Vlaams niveau een bom. Ook het feit dat minister Tommelein (Open Vld) onderstreepte dat het geen pact is maar een visie, was niet genoeg om de Vlaamse nationalisten te sussen. Zelfs de oproep van premier Michel om het pact niet te torpederen, haalde niets uit. N-VA is zeer duidelijk: een kernuitstap tegen 2025 kan niet, wegens niet berekend. Nu is er in dit land al zelden zoveel becijferd als die kernuitstap.

Studies hebben we met hopen: Elia, EnergyVille, het Planbureau, Itinera, de Creg, … EnergyVille kan een duidelijke prijs plakken op de kernuitstap. Die zal ons tegen 2030 4,38 miljard per jaar kosten aan hogere stroomprijzen. Maar als we - zoals N-VA vraagt - twee kerncentrales langer openhouden, dokken we daar 3,68 miljard euro voor, want die moeten worden opgekalefaterd. Ronnie Belmans, CEO van EnergyVille, is dat deze week nog eens gaan uitleggen in het federale parlement. Dus het excuus van “We weten niet hoeveel het kost” telt niet. En dat van “We weten niet hoe” ook niet. Want de cijfers van nodige wind, zon en gas uit het energiepact - pardon energievisie - zijn uit die studies geplukt. En die komen allemaal via andere berekeningen tot dezelfde slotsom: we kunnen de sluiting voor de helft opvangen met hernieuwbare energie en voor de andere helft met gas.

Dat gas niet milieuvriendelijk is, klopt. Kerncentrales vervangen door gasgestookte centrales is niet verstandig, daarin moeten we N-VA gelijk geven. Maar elke zogenaamde definitieve kernuitstap alweer uitstellen, is dat nog minder. Hoeveel van die zogenaamde definitieve kernuitstappen hebben we al gehad? Belmans kwam met één A4 bijna niet toe tijdens zijn presentatie in de Kamer. We hebben een wet op de kernuitstap van 2003, een plan van 2012, een wet van 2013 en een beslissing van 2015. Open Vld had nog een andere zeer interessante kernuitstap ontdekt, ergens op de officiële website van N-VA: eentje tegen 2065. Dan is de jongste kerncentrale 80 jaar en de oudste 90.

Kerncentrales eeuwig doen draaien kan niet. Nieuwe bouwen ook niet, want die zijn al helemaal onbetaalbaar. Dus laten we het even houden bij het minst slechte scenario. Want zolang mensen en bedrijven niet echt zeker zijn van die kernuitstap, komt er van veel investeren, plannen en vernieuwen niet veel in huis. Zonder scherpe deadlines blijven we lui.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer