Eerste non-stop vlucht tussen Europa en Australië geland: 'Welkom in de geschiedenisboeken'

© EPA-EFE

De eerste rechtstreekse passagiersvlucht tussen Europa en Australië is zaterdag vertrokken vanuit de Australische stad Perth op weg naar Londen. Na een vlucht van 17 uur en 6 minuten is het toestel zondagochtend vroeg geland op Heathrow.

km

De vlucht met de Boeing 787 Dreamliner, die speciaal werd ontwikkeld voor langeafstandsvluchten, deed een kwartiertje minder lang over zijn vlucht dan voorspeld. Alles verliep vlot, enkel kort na het opstijgen was er wat turbulentie, aldus de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas.

Aan boord van het vliegtuig zitten voor deze historische vlucht meer dan 200 passagiers en 16 bemanningsleden. Commandant van dienst is Lisa Norman. 'Welkom in de geschiedenisboeken van de luchtvaart. De wereld heeft vandaag naar jullie gekeken', sprak ze de passagiers toe na de landing. 'Bedankt dat jullie deel wilden uitmaken van zoiets magisch.'

‘Nieuwe toeristische toegangspoort’

Qantas vliegt vanaf zaterdag dagelijks zonder tussenstop tussen Londen en Perth, de zogenaamde ‘Kangaroo Route’. Vroeger duurde deze vlucht vier dagen, met zeven tussenstops.

Met 14.498 kilometer gaat het om de op twee na langste commerciële vlucht. De langste rechtstreekse vlucht is momenteel die van Qatar Airlines van Doha naar Auckland in Nieuw-Zeeland. Die vlucht van 14.535 kilometer, die sinds februari wordt uitgevoerd, duurt 17 uur en 40 minuten. De tweede langste is die tussen Sydney en Dallas.

Met de route wil Qantas van het westen van Australië ‘een nieuwe toeristische toegangspoort maken voor Australië’. Het bedrijf bouwde daarvoor een nieuwe internationale transitlounge op de luchthaven van Perth.

© EPA-EFE

© AFP