© Frederik Beyens, JVDP, Kioni Papadopoulos, Nick Hannes, Pol De Wilde, WAS, Wim Hendrix, Wim Kempenaers

Deze verborgen parels kan u ontdekken in de rand van Antwerpen

71% van de Antwerpenaren wil meer individuele toeristen in Antwerpen, dat stond gisteren in uw krant te lezen. Al te vaak laten die zich meesleuren in de aanzuigkracht van het oude centrum. Ergens logisch, maar in steden als Barcelona en Amsterdam vinden de bewoners dat het de spuigaten uitloopt. Schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) wil die bezoekers graag ook naar de buitenwijken van de stad lokken. In de rand van onze metropool is heel wat cultuur, avontuur en natuur te beleven. Wij lieten de kathedraal en de Boerentoren uit ons zicht vervagen en gingen op zoek naar (verborgen) pareltjes.

anro, evw, rvre

LILLO: De gans, de galg en het boerenpaard

Het ganzenrijden: elk voorjaar opnieuw brengt deze eeuwenoude traditie de polderdorpen in vervoering. Ruiters van verschillende polderverenigingen rijden beurtelings op een stevige boerenknol onder een galg waar een dode gans aan hangt. Het doel? Als eerste de kop van het dier eraf trekken. De winnaar wordt voor één jaar ‘koning’. Elk polderdorp levert één koning af; die strijden vervolgens voor het keizerschap. Het klinkt vreemd, maar dit gebeuren staat telkens garant voor een schitterende ambiance. Wil je je helemaal onderdompelen in de poldersfeer? Woon dan het ganzenrijden bij in het authentieke polderdorp Lillo.

NOORDKASTEEL: Lopen langs het water

Achter het Havenhuis, dichtbij het Droogdokkenpark dat nog in de maak is, ligt het Noordkasteel. Wat ooit een verborgen parel was, is nu een populaire plek voor zonnekloppers en pootjebaders. Al is dat laatste strikt genomen eigenlijk verboden. Het natuurlijke pad rondom het water vormt er een perfect afgelegen loopparcours. Wie zijn toeristische route sportief wil verder zetten, kan van daaruit ook joggen richting Havenhuis, Het Eilandje en Park Spoor Noord, voor een paar noordelijke hoogtepunten.

LINKEROEVER: Bekijk het eens langs de andere kant

© Wim Kempenaers

Akkoord, het stadsleven bruist op Rechteroever, maar het loont vaak om de dingen ook eens langs de andere kant te bekijken. Eens op Linkeroever zit je op de eerste rij voor een spectaculair zicht op de Antwerpse skyline, waarover zelfs ­eeuwige criticasters geen slecht woord kunnen uitbrengen. Binnenkort kan je er zelfs wakeboarden op het Galgenweel. De dag afsluiten over het water is quasi verplicht met een portie mosselen op Sint-Anneke Plage. Op en top Antwerps, dus.

HOBOKEN: Eindeloze natuurwandelingen tussen Schelde en industrie

Als je de Schelde wat zuidelijker volgt, ligt een ruim natuurgebied, de Hobokense Polder, langs de waterlijn. De verdoken paadjes leiden je in bochten langs alle uithoekjes en een toevallige kudde Gallowayrunderen steeds naar nieuwe verrassingen. In de Vogeluitkijkpost kan je uren over het meer turen. Hoewel je nooit ver weg bent van bewoning of industrie, waan je je eventjes ver van iedereen en daalt de kalmte na enkele meters in de Polders over je heen. Het gebied wordt steeds populairder, dat is te danken aan het zorgvuldige onderhoud van ­Natuurpunt.

HOBOKEN: Nello & Patrasche: na het verhaal nu de pralines en het bier

Het verhaal van de jongen en de hond die samen in de vrieskou aan de kathedraal sterven, lokt vele Japanners naar Hoboken, vanwaar het vertelsel afkomstig zijn. In Japan is het kerstverhaal erg bekend. In de Kapelstraat in Hoboken vind je een standbeeldje van Nello en Patrasche. En verderop in het district kan je het bier Patrasche in brouwerij De Arend in de Steynstraat of een praline van het duo uit het verhaal in de banketbakker Kiosk op de Kioskplaats.

HOBOKEN: Wandeling tussen vroegere Antwerpse grootheden op begraafplaats Schoonselhof

La Esterella, Julien Schoenaerts en Peter Benoit, dat zijn enkele van de namen die op een grafsteen gebeiteld staan, daarnaast vind je er enkele militaire ereplekken. De Begraafplaats Antwerpen Schoonselhof wordt weleens het ‘Antwerpse Père-Lachaise’, naar de begraafplaats in Parijs, genoemd. Met het kasteel en de Engelse en Franse tuinen is een wandeling op het gebied van 84 hectare de aangewezen verkenmethode. Je kan er rondleidingen in thema volgen, die je in de brochures terugvindt.

WILRIJK: Een stukje India in het Geitendorp

De grootste jaïntempel die buiten India is gebouwd, staat in Wilrijk. Het gebouw is meer dan 1.000 vierkante meter groot en opgetrokken uit wit marmer. Het ontwerp is gebaseerd op dat van de traditionele ­Indiase jaïntempels en alle marmeren onderdelen zijn door vaklui in India bewerkt voordat ze naar België werden verscheept. Deze tempel is het grootste heiligdom voor de Europese jaïns. Wie wil, kan de plek bezoeken, al moet je je wel aan een aantal regels houden.

EKEREN: Oog in oog met een Gallowayrund

© Jan Van der Perre

De Oude Landen in Ekeren is ongetwijfeld een van de mooiste stukjes stedelijke natuur van Vlaanderen. Maak je hier een wandeling, dan tref je niet enkel vlinders, rietvogels, wilgenbosjes en prachtige bloemen, de kans is groot dat je plots oog in oog staat met een Schots Gallowayrund. Die grazen er van juli tot december en kunnen op z’n minst indrukwekkende verschijningen genoemd worden. En ben je dan toch in Ekeren en bezit je toevallig een duikbrevet? Dan kan je meteen doortrekken naar dat andere stukje natuur, de Ekerse Putten, voor een echte duik.

MERKSEM: Niets dan kleur, kunst en verleidelijke vormen

De tijd dat de streetartcultuur underground was, ligt al lang achter ons. Heel wat voormalige grijze muren in de stad zijn ondertussen getooid in kleuren, vormen en tags. Op Antwerpen Dam opende onlangs een streetartmuseum, in Berchem kwam er een street­artroute van acht kilometer langs twaalf verschillende locaties en in Merksem is de Street­artwerpenaar constant op zoek naar lege muren om de beste artiesten op aan het werk te zetten.

BORGERHOUT: Met het muntgroene busje op atypische tocht door Antwerpen

In een muntgroen oldtimerbusje van het concept Voyage Local kan je een groepsreis boeken om de minder typische kantjes van Antwerpen van je lijstje te schrappen. Initiatiefnemer Jamil Valckx stelde routes op langs onder andere de Seefhoek, de Oude Haven, Sint-Laurentius en Borgerhout. Deels door het centrum, maar in ieder geval naar de plekken die het echte leven in Antwerpen laten zien. “Omdat de bezoekers dat recht hebben”, staat op de website te lezen. Ook Antwerpenaars zelf zijn welkom.

BORGERHOUT: Shop de wereld in één straat

Wil je de wereld in je winkeltas en dat door slechts door één straat te lopen? Dan zit je goed in de Handelsstraat of op de Turnhoutsebaan. Je treft er winkels vol Afrikaanse, ­Marokkaanse, Turkse, Surinaamse, Vlaamse, Indiase, Pakistaanse of Syrische producten: van kruiden tot noten, olijven, brood of baklava. Verse viswinkels en typische halal­slagers wisselen elkaar af. Halt houden voor een kleine pauze, kun je in een van de vele eet- en theehuisjes. Hier ontdek je Antwerpen op z’n kleurrijkst.

GROEN KWARTIER: Gastronomie in een oase van rust

© Frederik Beyens

Zit de portefeuille nog goed vol en ben je een liefhebber van de betere ­gastronomische keuken? Dan is ’t Groen Kwartier de place to be. In de voormalige kapel van het Militair Hospitaal is Sergio Hermans’ sterrenrestaurant The Jane gelegen. En ben je hier dan toch, dan is een wandelingetje door deze oase van rust met haar statische gebouwen meer dan de moeite waard. Grenzend aan ’t Groen Kwartier vind je dan de Pakt-site, die volop in ontwikkeling is. Hier tref je een smeltkroes van horeca en creatieve bedrijven. Als kers op de taart werden de daken van deze oude pakhuizen omgevormd tot de grootste daktuin van ’t Stad, kippen en vissen inbegrepen.

ZURENBORG: Nostalgische architectuur in de Cogels Osylei

Niet te missen in de wijk ­Zurenborg is de Cogels Osylei, hét visitekaartje van de art nouveau. Een wandeling door deze straat is een architectu­rale belevenis en doet een mens nostalgisch worden naar de belle époque. Eens uitgewandeld, is het de moeite om af te zakken naar de Draakplaats of de Dageraadplaats, waar de sterren boven het ­basketbalveld een blikvanger zijn voor tooghangers die over het plein hun tocht verderzetten naar het volgende café.

© Jan Van der Perre

DEURNE: Pik een concert mee onder de sterrenhemel bij het Openluchttheater Rivierenhof

Verdoken in de bossen van het Deurnese Rivierenhof weerklinken elke zomer steevast de bassen van muziekgroepen uit binnen- en buitenland op het podium van het Openluchttheater. In de zomermaanden treden er tientallen bekende groepen op in de unieke setting van de Belgische buitenlucht. Zowel bij regenweer als op een heldere zomeravond een absolute aanrader en een plaats om trots op te zijn als Antwerpenaar.

DEURNE: Bezoek het vliegtuig waarmee Duitse oorlogspiloot De Rode Baron ravage aanrichtte tijdens Wereldoorlog Een

Een beetje verdoken aan de luchthaven van Deurne, ligt het ­Stampe en Vertongen Museum met een fascinerende inboedel. Een resem vliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog, waaronder een Albatros, het type waarmee de beruchte Duitser Manfred Freiherr von Richthofen, met de bijnaam De Rode Baron, zijn oppositie neer­maaide. Maar ook een V1 uit de Tweede Wereldoorlog en nog veel meer vliegmachines zijn er te vinden. Stampe en Vertongen richtten in 1923 hun Antwerpse vliegtuigfabriek en -school op. De naam van het museum is een hulde aan de twee mannen.