Lucas Coenen start zondag op poleposition.© @fullspectrum.media

Motorcross

Lucas Coenen pakt pole in Frankrijk, Liam Everts van tweede naar vierde plaats teruggezet wegens negeren gele vlag

Lucas Coenen start zondag op poleposition in de Grote Prijs van Frankrijk. De Husqvarna-rijder reed van start tot finish op kop in de kwalificatierace van de MX2. Liam Everts finishte tweede, maar werd twee plaatsen achteruitgezet wegens het niet respecteren van de gele vlag.

Van onze verslaggever Jürgen Schrooten in St-Jean d’Angély

De vrije training en de tijdtraining (waarin Everts de snelste was) werden nog in droge omstandigheden afgewerkt. Maar een uurtje voor de start van de kwalificatierace van de MX2 gingen de hemelsluizen boven St-Jean d’Angély helemaal open. Het Circuit du Puy de Poursay onderging een metamorfose: veel modder, diepe sporen en erg glad. Dat laatste ondervond Sacha Coenen meteen aan levende lijve. De KTM-rijder schoof al in de eerste bocht onderuit. Tweelingbroer Lucas verging het veel beter. De Overijsenaar - vorige week nog winnaar van de GP van Galicië - pakte de holeshot, sloeg meteen een mooie kloof en had daarna de race volledig onder controle. Goed voor zijn tweede poleposition van het jaar.

“Het parcours lag er vies en verraderlijkbij”, zei Lucas. “Het was constant opletten geblazen om niet weg te schuiven. De kopstart maakte mijn job gelukkig een stuk makkelijker. Ik kon mijn bril tot het einde ophouden en had dus steeds een vrij goed zicht. Deze zege is mooi, maar zondag telt het pas echt hé. Dan moet ik er staan.”

Liam Everts.© Ray Archer

Niet akkoord

Liam Everts - altijd blij als de regen met bakken uit de hemel valt - zat er ook meteen vooraan bij. Hij schoot als vierde uit het starthek en nam enkele bochten later al de maat van teammaat Adamo. De Lummenaar ging, slim als ie is, niet te onstuimig te werk. Hij bleef geduldig en wipte in de slotfase nog mooi voorbij Marc-Antoine Rossi naar plek twee. Maar dat was buiten de FIM-stewards gerekend. Die hadden Everts bij een gele vlag zien springen. En dat is verboden. De Lummenaar werd dan ook twee plaatsen achteruitgezet. “Of ik akkoord ben? Niet echt. Net op het moment dat ik mijn sprong inzette, begon die marshal met zijn gele vlag te zwaaien. Tja, dan kan ik m’n actie niet meer afbreken hé”, sakkerde Everts. “Ach ja, ik kan niet anders dan me er bij neerleggen, zeker?”

WK-leider Kay de Wolf, die in de start in de remmen moest om de crash van Sacha Coenen te ontwijken, kwam nog sterk terug naar de derde plaats.

Marnicq en zoon Jarne Bervoets.© RR

Sterke Bervoets

In de MXGP liet Romain Febvre een sterk staaltje doorzettingsvermogen zien. De Fransman - die al jaren in Niel-bij-As woont - blesseerde zich ’s morgens in de vrije training aan de duim en kwam in de tijdtraining niet verder dan P17. “Ik kon sommige sprongen niet nemen. Zoveel pijn had ik. Ik heb echt overwogen om niet te starten in de kwalificatierace. Maar de regen en de modder hebben me van gedacht doen veranderen. Bij zulke omstandigheden is de impact bij het springen veel minder groot. Win ik die reeks toch wel niet zeker. Ik snap ook niet goed hoe ik dat geflikt heb.”

De EMX125 mocht de eerste dag afsluiten met hun eerste reeks. En daarin liet Jarne Bervoets (15) mooie dingen zien. De Palenaar - zoon van voormalig WK-topper Marnicq - haperde in de start nog even in een diepe modderpoel, maar knokte zich daarna terug van de vijftiende naar de vijfde plaats. Knap voor een eerstejaars in de EMX125. “Het was niet simpel met al die modder en de diepe sporen”, bekende Bervoets. “Ik heb de hele tijd aan Everts moeten denken. Liam staat in zo’n modderrace veel recht en teert dan vooral op zijn techniek. Dat heb ik ook proberen te doen. Hopelijk kan ik zondag in de tweede reeks nog zo’n prestatie neerzetten.”

MX2: kwalificatierace: 1. L. Coenen, 2. Rossi, 3. De Wolf, 4. Everts, 5. Adamo,... 25. Vennekens, 34. S. Coenen. WK-stand: 1. De Wolf 300, 2. Längenfelder 252, 3. Everts 237, 4. L. Coenen 233, 5. Benistant 226,... 9. S. Coenen 141.

MXGP: kwalificatierace: 1. Febvre, 2. Gajser, 3. Seewer, 4. Prado, 5. Horgmo. WK-stand: 1. Prado 305, 2. Gajser 305, 3. Febvre 277, 4. Herlings 247, 5. Jonass 217.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer