REACTIES. Jonathan Milan ‘bedankt’ Filippo Ganna, Tim Merlier blij dat hij heelhuids aan de finish is geraakt

Geen tweede ritzege voor Tim Merlier, wel een eerste voor Jonathan ‘Johnny’ Milan. Die was naar goede Italiaanse traditie heel emotioneel na zijn eerste ritzege.

gvdl/sr

Na een tweede plaats gisteren in Fossano was het in Andora wel raak voor Jonathan Milan, exact een jaar nadat hij in San Salvo zijn eerste Giro-ritzege boekte. De 23-jarige Italiaan van Lidl-Trek spurtte aan de boorden van de Ligurische kust overtuigend naar zijn eerste ritzege van deze Giro. Hij neemt tegelijk ook de paarse puntentrui over van Tim Merlier die genoegen moest nemen met de vijfde plaats. “Dit brengt zoveel emoties teweeg”, sprak de ritwinnaar na afloop. “We hadden in deze Giro één groot doel en dat was minstens een rit winnen. Ik moet hiervoor wel mijn ploegmaats bedanken. Zij leverden fantastisch werk af.”

En er waren nog meer emoties in het Italiaanse kamp. “Ik wil ook mijn ouders bedanken die speciaal uit Friulië naar hier zijn afgezakt. Maar ook de mensen thuis die de etappe via televisie hebben bekeken en voor mij veel betekenen.”

Filippo Ganna probeerde op de Capo Mele nog het peloton te verrassen.© AFP

Er kon zelfs een bedankje af richting Filippo Ganna. Die is de stuwende motor in het Italiaanse achtervolgingskwartet waarvan ook Milan deel uitmaakt en dat straks op de Olympische Spelen in Parijs haar olympische titel wil verlengen. Die Ganna demarreerde op de Capo Mele en werd pas in de slotkilometer gegrepen. “Eigenlijk heeft hij ons geholpen”, vond Milan. “Zo kregen we een ideaal mikpunt en kon Simo (Consonni, ook lid van het achtervolgingskwartet, red) een perfecte lead-out doen. Daarna was het gewoon aan mij om mijn kaarten uit te spelen.”

Merlier: “Blij dat ik nog leef”

Tim Merlier leek heel even op weg naar een tweede ritzege maar moest zich uiteindelijk neerzetten en strandde op de vijfde plaats. “Ik ben gewoon blij dat ik nog leef en heelhuids over de finish ben geraakt”, zei de sprinter van Soudal - Quick-Step. “Toen het tijd was om aan te gaan, reden er twee renners schouder-aan-schouder en geraakte ik bijna ingesloten. Ze reden bijna over de barrières. Ik leek even kans te maken op de zege, maar Milan kwam aan hoge snelheid en ik zat uiteindelijk te ver.”

Een sprinter is nooit tevreden als hij verliest. “Ik ben natuurlijk teleurgesteld. Het was mogelijk om vandaag te winnen, maar het was nogal hectisch en zelfs gevaarlijk. Maar oké, het maakt deel uit van mijn job.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen