Archiefbeeld: de paviljoenen aan de vroegere commiezenhuizen zijn inmiddels verwijderd.© Dirk Vertommen

Oppositie klaagt kosten van tijdelijke inrichting van vesten aan: “Stadsarbeiders waren goedkoper af geweest bij ikea”

Mechelen -

Fractieleider Marc Hendrickx van de Mechelse oppositiepartij N-VA stelt zich vragen bij de investeringen die het stadsbestuur deed in tijdelijk straatmeubilair op de vesten. Het bestuur stelt dat het zoekt naar een optimale herbestemming van de plantenbakken en de zitbanken.

Kristof Van Rompaey

In 2022 werden driehonderd plantenbakken en 144 zitbanken geplaatst op de vesten. “De Mechelse belastingbetaler heeft daar 139.000 euro voor moeten ophoesten, zo blijkt uit de vraag die ik aan het stadsbestuur stelde”, zegt Marc Hendrickx. “Tot op heden is er al zowat een derde van de plantenbakken en zitbakken verwijderd. De rest volgt de komende maanden.”

“Na de bekendmaking dat de inmiddels verwijderde staketsels aan de commiezenhuizen, de tijdelijke terrassen op de Zandpoortvest en de tijdelijke beplanting aan de verwijderde fonteinen op de Schuttersvest prijskaartjes van 180.000, 290.000 en 90.500 euro kenden, is dit een zoveelste aankondiging van een ‘follieke’ van dit stadsbestuur”, vindt Hendrickx.

LEES OOK. Stad investeert 290.000 euro in terrassen op Zandpoortvest: “Uitgaansleven alle kansen geven”

De fractieleider van N-VA spreekt van schandelijke uitgaven in het vestendossier. “Mijn bescheiden mening is dat de stad, als ze dat dan toch per se wou, voor zo’n plantenbakken en zitbakken beter enkele bestelwagens met stadsarbeiders richting Ikea had gestuurd”, zegt hij. “Dat had veel goedkoper en kwaliteitsvoller geweest.”

Plantbakken adopteren

Inmiddels werden al 110 plantbakken en 14 zitbanken weggehaald, onder meer op plaatsen die nadien werden onthard en beplant. Voor de aanleg van de terraszone op de Zandpoortvest werden zopas 27 plantenbakken weggehaald. Van zodra er schuilhuisjes met geïntegreerde zitbank worden geplaatst, worden ook nog enkele zitbakken aan de bushaltes weggehaald.

“Een deel van de weggehaalde zit- en plantenbakken werd gebruikt voor de herinrichting van het Koning Albertplein”, meldt het stadsbestuur. “Voor het overige deel van de bakken werd een oproep gelanceerd bij de Mechelse scholen om ze te adopteren voor het vergroenen van de speelplaats of om een moestuin aan te leggen. Daar werd enthousiast op gereageerd. Alle beschikbare bakken krijgen in mei via deze weg een nieuwe thuis. Er wordt dus maximaal gezocht naar dubbel gebruik.“

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Vesten Mechelen