© Getty Images

DISCUSSIE. Moet een regering ingrijpen om de schermtijd van kinderen te beperken?

Geen enkel scherm voor kinderen tot 3 jaar, geen sociale media tot 15 jaar. Een commissie Franse wetenschappers vraagt verregaande maatregelen tegen de “nefaste effecten” van schermtijd.

De Franse president Emmanuel Macron had een groep deskundigen aangesteld om “handvatten te geven” voor het onlinegedrag van kinderen. In een lijvig rapport lijsten ze nu een hele reeks nadelige effecten op van schermtijd op de slaap van kinderen, op hun taalontwikkeling, op hun lichamelijke activiteit, op hun zicht en op hun mentaal welzijn.

LEES OOK. Na strenge oproep van Franse wetenschappers rond schermtijd: is het zo slecht om je kind tv te laten kijken?

Bij kinderen jonger dan drie zijn schermen helemaal uit den boze. Het gaat dan om tablets en smartphones, maar evengoed om televisie. Voor kinderen tussen drie en zes mag er een “streng beperkte” toegang, “met inhoud van educatieve kwaliteit” en “onder begeleiding van een volwassene”. Jongeren onder de 11 jaar zouden geen gsm mogen gebruiken, jongeren tot 13 geen smartphone. Pas vanaf 15 jaar mogen ze op sociale media, maar dan alleen op “ethische” sociale media.

“Pediaters waarschuwen voor het effect van schermen op de taalontwikkeling van baby’s. Dat proces gebeurt door socialisering”, legt Andy Demeulenaere van Mediawijs uit. “De baby kijkt naar de mimiek van gezichten, en leert zo bij. Maar een zender als Baby TV laat urenlang alleen abstracte vormen en geluiden zien. De redenering is dat er zo tijd verloren gaat voor de taalontwikkeling.”

Vind jij dat een regering moet ingrijpen om schermtijd bij kinderen te beperken?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER