© Stijn Van de Sande

“Heksenverbrandingen waren het Maanrock van toen”

De Gruwelverhalenwandelingen van Mysterieus Mechelen winnen alsmaar aan populariteit. Initiatiefnemer Erwin Horckmans werkt intussen ook aan een Engelse variant van de wandeling en droomt zelfs luidop van een boek.

Stijn Van de Sande

Maneblusser Erwin Horckmans startte ruim een jaar geleden met Mysterieus Mechelen. Daarmee organiseert hij gegidste wandelingen door de Dijlestad. Omdat hij zelf jarenlang onderzoek deed naar het thema, begon hij vorige winter met gruwelverhalenwandelingen. Tijdens deze tocht vertelt hij aan de hand van leuke anekdotes de duistere geschiedenis van de stad.

“Ik ben altijd al gefascineerd geweest door gruwelverhalen”, zegt Horckmans. “En toen ik een gelijkaardige wandeling volgde in Londen, kreeg ik het idee om ook zoiets in Mechelen te starten. Ik kreeg meteen groen licht van de Dienst Toerisme en de wandelingen bleken al snel een succes te zijn. In eerste instantie organiseerde ik ze alleen op aanvraag. Maar door de grote vraag, plan ik ze nu zelf in en kunnen mensen zich inschrijven. Ik heb telkens tussen de 20 en de 25 deelnemers.”

Een verklaring voor het grote succes van de wandelingen heeft de gids niet meteen. “Maar ik probeer wel zaken te vertellen die andere stadsgidsen je niet zeggen. Op die manier leer je de donkere kant van de stad kennen. Denk daarbij onder andere aan de heksenverbrandingen op de Grote Markt. Die vielen qua omvang en beleving te vergelijken met een evenement als Maanrock vandaag de dag. Mensen kwamen van heinde en verre om het spektakel te bewonderen. Er was muziek, maar ook straatanimatie door goochelaars.”

“De wandelingen doen het niet alleen goed bij Mechelaars”, klinkt het. “Er zijn telkens deelnemers van over heel Vlaanderen die op deze manier de stad willen leren kennen. En er is ook buitenlandse interesse. Daarom werk ik nu aan een Engelstalige variant van de wandeling. Al staat die nog niet helemaal op punt. Een boek over de Mechelse gruwelverhalen is wel bijna klaar. Maar er zijn zo veel verhalen dat het moeilijk is om te kiezen dewelke ik zal opnemen in mijn boek. Binnenkort hak ik die knopen definitief door. Vanaf dan zal het niet lang meer duren voor de mensen het boek mogen verwachten.

Verbaasd

David Serlet is stadsgids in Brugge en kwam in Mechelen inspiratie opdoen tijdens de wandeling van zaterdagavond. “Rond Halloween plannen we met enkele jonge gidsen in Brugge een soortgelijke gruwelwandeling”, vertelt hij. “Maar dan aangekleed met kostuums en dergelijke. Als West-Vlaming is het niet altijd even makkelijk om Erwin te verstaan. Ik moet dan ook bij de les blijven. Maar hij is een geboren verteller en hij brengt zijn enthousiasme makkelijk over op zijn publiek.”

Ook Odette Jacobs is tevreden. “Ik volgde de wandeling met enkele vriendinnen, en hoewel ik zelf van Mechelen ben, ben ik toch een aantal keer verrast geweest. Bij sommige verhalen was ik echt verbaasd dat zoiets ooit in Mechelen gebeurd is. Het was een koude dag, maar we hebben absoluut geen spijt dat we erbij waren. Het was zeer interessant en leerrijk.”