© BELGA, rr

Tweeduizend mensen nemen afscheid van dodelijk slachtoffer explosie Paardenmarkt: “Moeilijk om verder te moeten”

In Afghanistan is gisteren Sahil Noor Ahmad (26) begraven, een van de twee dodelijke slachtoffers van de explosie op de Paardenmarkt. “Het is een tragedie, maar we krijgen veel steun”, zegt zijn broer Fazil Ahmad.

Maaike Floor

Het lichaam van Sahil Noor Ahmad werd gisterochtend vrijgegeven door het ziekenhuis. Op vraag van de familie bekeken de artsen of Sahil Noor Ahmad inderdaad door een ontploffing om het leven kon zijn gekomen. “Een grondig onderzoek was moeilijk, een week na de feiten”, vertelt Fazil Ahmad per telefoon. “Maar de dokters hebben wel bevestigd dat het een mogelijke doodsoorzaak is. Bovendien hebben we met eigen ogen kunnen zien dat dit het lichaam van ons broertje is. Delen van zijn gezicht en zijn lichaam zijn verbrand, maar we hebben hem herkend. Dat is heel belangrijk geweest voor ons.”

“Iedereen is op de hoogte”

Om 11 uur werd in Mazar-i-Sharif afscheid genomen van Sahil. Volgens zijn broer waren er meer dan tweeduizend mensen op het afscheid. Daarna is Sahil begraven in zijn geboortedorp. “Het geeft mij troost dat mijn broertje thuis is begraven, volgens onze islamitische tradities. We krijgen ook veel steun van vrienden en bekenden. Ik word voortdurend aangesproken op straat, ook omdat er via de lokale televisie beelden zijn verspreid van Sahil om zijn familie te vinden. Daardoor is iedereen op de hoogte van wat zich in België heeft afgespeeld.”

Woensdag is er nog een condoleancemoment in de moskee en wordt er samen gegeten. “We hebben de afgelopen dagen veel geweend. Het blijft een grote tragedie. Maar we hebben wel iets meer rust gevonden nu we Sahil hebben kunnen zien en hem hebben kunnen begraven. Als we zijn lichaam niet meer onder ogen hadden gekregen, waren we altijd aan het verhaal blijven twijfelen.”

Fazil Ahmad hoopt dat de familie door de instanties op de hoogte wordt gehouden van de stand van zaken in het onderzoek, wat normaal gebeurt via slachtofferhulp. Zowel de Afghaanse ambassade in Brussel als de Antwerpse politie bevestigen dat er al contact is geweest met de familie in Mazar-i-Sharif.

Fazil Ahmad: “We hopen ook Antwerpen nog te bezoeken om de plek te zien waar Sahil is gestorven. Maar eerst zitten we hier nog in een periode van rouw. Het is moeilijk om verder te moeten zonder ons jongste broertje.”

Dinsdag om 10 uur wordt het andere slachtoffer, Paul Van Laerhoven, begraven in de kerk van Sint-Martinus in Halle (Zoersel).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER