Direct naar artikelinhoud
Fraude in het voetbal

Dejan Veljkovic wordt spijtoptant: spelersmakelaar sluit deal met gerecht in ruil voor strafvermindering

Dejan Veljkovic (rechts).Beeld BELGA

Nieuwe wending in het voetbalschandaal. Een van de spilfiguren in het onderzoek, spelersmakelaar Dejan Veljkovic, heeft een deal gesloten met het gerecht in ruil voor strafvermindering. Veljkovic is zo de eerste spijtoptant van ons land geworden. Hij is door de raadkamer van Tongeren vrijgelaten onder strenge voorwaarden.

Veljkovic is samen met Mogi Bayat een spilfiguur in het grootschalige voetbalschandaal dat vorige maand losbarstte. De Servische makelaar wordt verdacht van matchfixing in de degradatiestrijd van vorig seizoen in eerste klasse. Veljkovic werd opgepakt door de speurders en heeft nu een deal gesloten met het gerecht in ruil voor strafvermindering.

De voetbalmakelaar beseft dat hij fouten heeft gemaakt en vreesde dat het grootste ‘slachtoffer’ zou worden in het dossier ‘Propere Handen’. Veljkovic vroeg daarom het statuut van spijtoptant aan. De raadkamer van Tongeren heeft hem vanmiddag vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Dat meldt zijn advocaat op Twitter en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.

“Het klopt dat er een memorandum is afgesloten”, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. “Meneer Veljkovic verbindt er zich toe oprechte en volledige verklaringen af te leggen over zijn aandeel in het dossier, én over de rol van derden. Daarbij is ook afgesproken dat er een lagere straf zal opgelegd worden. Dat memorandum moet door de raadkamer goedgekeurd worden, waarna de correctionele rechtbank zich bij een veroordeling moet houden aan de strafmaat die afgesproken is.”

Dejan Veljkovic krijgt dus geen vrijbrief, benadrukt het federaal parket: “Als het tot een veroordeling komt, zal er wel degelijk een straf zijn. Bovendien, als blijkt dat zijn verklaringen niet oprecht en volledig waren, dan wordt het memorandum ingetrokken en wordt hij vervolgd als een gewone verdachte.”

Strafvermindering

Volgens advocaat Kris Luyckx wil de makelaar op deze manier zijn bijdrage leveren zodat de situatie in de toekomst zou beteren. “Hij is zelf in die wereld terechtgekomen toen die zo al was. Hij is niet de enige verantwoordelijke voor het feit dat er opmerkingen kunnen geformuleerd worden over transfers en vergoedingen. Het feit dat hij als enige dreigde hiervoor de rekening te betalen, was een belangrijke incentive.”

Als hoofd van een criminele organisatie hangt Dejan Veljkovic een gevangenisstraf van 15 jaar boven het hoofd.