ANALYSE. Vijf redenen waarom Philippe Gilbert naar Lotto-Soudal kan verkassen

© GMAX AGENCY

Philippe Gilbert mag niet mee naar de Tour voor Deceuninck-Quick Step en is daarmee ongetwijfeld not amused. Betekent deze ontwikkeling het einde van het huwelijk tussen de renner en manager Patrick Lefevere? Het zou zomaar kunnen. Waarom zou Philippe Gilbert dan niet terugkeren naar Lotto-Soudal?

Guy Van Den Langenbergh

LEES OOK. Deceuninck - Quick Step maakt Tourploeg bekend waarin geen plaats is voor Philippe Gilbert

LEES OOK. Philippe Gilbert verrast en ontgoocheld over niet-selectie Tour: “Uiteraard speelt dit mee in mijn beslissing over mijn toekomst”

Klik hier voor onze digitale wielergids

Eerst dit: de aanslepende onderhandelingen over een nieuw contract en een eventueel vertrek van Gilbert zijn niet doorslaggevend geweest in het al dan niet selecteren van de 36-jarige Waal. Ook Elia Viviani en Enric Mas zien straks hun verbintenis aflopen en fietsen volgens de geruchtenmolen volgend seizoen voor andere werkgevers, respectievelijk Cofidis en Movistar. Het heeft Lefevere er niet van weerhouden hen toch te selecteren voor de Tour. Het recente vormpeil? Pff, de Dauphiné die Gilbert reed, was naar zijn maatstaven beter dan de Ronde van Zwitserland die kopman Enric Mas liet zien. Laten we daar dus ook maar niet te veel waarde aan hechten.

Er is dus vermoedelijk meer aan de hand. Gilbert verweet zijn baas recentelijk dat hij te veel in de media praat over een al dan niet verlenging van de verbintenis, wat Gilbert niet echt op prijs stelt. Dat Lefevere zomaar vertelde dat hij na de contractverlenging van Alaphilippe een telefoontje van Gilbert kreeg met de vraag hoe zijn situatie was, kon de renner schijnbaar maar matig appreciëren. Gilbert liet bij de start van Halle-Ingooigem alvast weten dat deze niet-selectie hem enorm heeft verrast en gevolgen zal hebben over waar zijn sportieve toekomst ligt.

Lefevere van zijn kant heeft aan Alaphilippe en Stybar - dit seizoen de winnaars van Milaan-Sanremo, Waalse Pijl, Omloop Het Nieuwsblad en E3 Harelbeke - al een deel van zijn budget opgesoupeerd door hun contracten te verlengen en, zeker in het geval van Alaphilippe, op te waarderen. En als Gilbert echt aanstuurt op een tweejarige verbintenis, dan zou hij bij Lefevere wel eens bot kunnen vangen. Gilbert blaast daags voor de Tourstart 37 kaarsjes uit. Zelfs de twee jaar jongere Dries Devenyns - akkoord, ander soortelijk gewicht dan Gilbert - had graag een tweejarige verbintenis ondertekend maar moest uiteindelijk vrede nemen met een nieuwe verbintenis tot eind 2020.

Enter Lotto-Soudal?

Wat als het huwelijk tussen Philippe Gilbert en Patrick Lefevere na drie uiterst succesvolle jaren spaak loopt? Uiteraard hebben er zich al teams gemeld voor de winnaar van Parijs-Roubaix. Cofidis werd reeds uitdrukkelijk genoemd maar daar zou Gilbert - eigenlijk is het te gek voor woorden - als plan B worden beschouwd, mocht de komst van Viviani niet rond geraken.

Waarom niet Lotto-Soudal? Toegegeven, het is vooral speculatie maar we kunnen zo maar vijf redenen opsommen waarom Gilbert naar Lotto-Soudal zou kunnen verhuizen.

© Photo News

Eén: Gilbert is een Waal, ook al woont hij al enige tijd in Monaco. Binnen de Nationale Loterij zijn communautaire issues altijd belangrijk geweest en wordt elke Waal die iets of wat deftig met een fiets kan rijden, meteen opgevrijd. Waarom zou het met deze Gilbert anders zijn?

Twee: Algemeen manager John Lelangue werkte in het verleden al samen met Gilbert toen die in 2012 naar BMC verhuisde. Bovendien vindt Gilbert in de omkadering van Lotto-Soudal nog heel wat mensen terug met wie hij in 2011 zijn meest voorspoedige seizoen ooit beleefde.

Drie: Niet onbelangrijk: er is plaats en budget bij Lotto-Soudal. Het vertrek van Tiesj Benoot zorgt ervoor dat Lotto-Soudal op zoek is naar een nieuwe kopman voor de Vlaamse klassiekers, wedstrijden waarvan Gilbert de voorbije seizoenen toch zijn specialiteit heeft gemaakt. Ook een tweede kopman naast Caleb Ewan voor Milaan-Sanremo is altijd welkom bij Lotto-Soudal. Laat dat net het enig overgebleven monument zijn dat Gilbert nog wil/moet winnen in zijn ‘Strive for Five’.

Vier: de duur van het contract. Ondanks zijn ‘gevorderde’ leeftijd wil Gilbert maar al te graag een tweejarig contract ondertekenen. Zo zou hij met zekerheid kunnen koersen tot zijn 39ste. Aan het niveau van Gilbert hoeft men niet te twijfelen. De manier waarop hij in april nog Parijs-Roubaix naar zijn hand zette, was ronduit indrukwekkend. Lotto blijft alleszins nog minstens twee jaar in het peloton, de verbintenis met Soudal loopt nog zeker tot eind volgend seizoen. Lelangue zal het aandurven om Gilbert een tweejarige verbintenis aan te bieden.

Vijf: Gilbert reed in 2011 zijn beste seizoen ooit in dienst van de Nationale Loterij. Dat schept sowieso een soort band. Dat hij in 2011 het team verliet, had ook veel te maken met de breuk die er toen kwam tussen Omega Pharma en de Nationale Loterij.

Wat met Degenkolb?

Natuurlijk zijn er voor elke pro ook wat contra’s. Zo raakte recentelijk bekend dat John Lelangue praat met John Degenkolb, een renner met een vergelijkbaar profiel (maar veel kleiner palmares) als dat van Gilbert. Van eventuele gesprekken tussen Lotto-Soudal en Gilbert is nog niets geweten. Misschien omdat ze überhaupt nog niet hebben plaatsgevonden. Maar misschien omdat John Lelangue uiterst discreet te werk gaat. Zelfs binnen de eigen ploeg zijn weinigen op de hoogte van de renners met wie hun grote baas al dan niet aan het babbelen is.

Ook een eventueel minpunt is het feit dat Gilbert in 2012 onder Lelangue bij BMC niet meteen zijn meest florissante seizoen kende, al werd hij in dat jaar wel wereldkampioen. Het daaropvolgende seizoen verliet Lelangue BMC via de achterdeur.

En tenslotte nog dit: het is uiteraard geen uitgemaakte zaak dat Philippe Gilbert de deur achter zich dicht trekt bij Deceuninck - Quick Step. Zowel renner als manager weten wat ze aan elkaar hebben en zijn nog altijd ‘on speaking terms’. Niemand hoeft te schrikken als straks blijkt dat Philippe Gilbert volgend seizoen zomaar voor Deceuninck - Quick Step rijdt. Zowel Gilbert als Lefevere zijn sluwe vossen en die nemen zelden een foute beslissing.

Meer over Lotto Dstny

MEER WIELERNIEUWS

Keuze van de redactie

Video