© Stijn Van de Sande

Nieuw tijdperk breekt aan voor buurt rond bibliotheek: “Het is goed dat dit gebouw een creatieve invulling krijgt”

De bibliotheek in de Moensstraat in Mechelen sluit binnenkort de deuren en verhuist tijdens de zomervakantie naar Het Predikheren. Wij legden ons oor te luister bij enkele buurtbewoners en gebruikers van de bibliotheek. Zij blijken voorstander te zijn van de verhuizing.

Stijn Van de Sande

Op zaterdag 31 augustus is het eindelijk zover. Dan worden de laatste boeken van de huidige bibliotheek in de Moensstraat in een ongetwijfeld indrukwekkende boekenstoet overgebracht naar de gloednieuwe bibliotheek in Het Predikheren in de Goswin De Stassartstraat, vlak bij Kazerne Dossin. De huidige locatie krijgt daarna ook een nieuwe invulling. De creatievelingen die momenteel nog in Artenova hun plaats hebben zullen er hun intrek nemen. De buurtbewoners juichen die verandering toe.

David Ordoyan (20) verliet drie jaar geleden zijn thuisland Armenië en vestigde zich vlak bij de bibliotheek. “Het is hier een heel rustige straat, ik woon hier best graag”, zegt hij in bijna vlekkeloos Nederlands. “Ik heb de afgelopen jaren heel hard gestudeerd om de taal goed te kunnen spreken, maar Nederlandstalige boeken gaan lenen in de bibliotheek heb ik nooit gedaan. Ik woon vlakbij, maar eigenlijk ben ik er nooit binnen geweest. Ik lig dus ook niet echt van wakker van de verhuizing.”

© Dirk Vertommen

“Voor mij maakt het geen verschil of de bibliotheek hier gevestigd is of in Het Predikheren”, klinkt het. “Maar mijn vriendin zal wel blij zijn met de nieuwe invulling. Zij is heel erg creatief en artistiek aangelegd. Ze tekent veel en de verhuizing van Artenova naar hier is dus zeker positief voor haar. Ook ik vind zo’n artistieke werkplek persoonlijk interessanter dan een bibliotheek.”

Metamorfose

Ook Vahe Mamian (24), die enkele honderden meters verderop in de Sint-Jacobstraat woont, is tevreden met de metamorfose die het pand in de Moensstraat zal ondergaan. “Ik heb als muzikant al een aantal keer kunnen optreden in het huidige Artenova, onder andere op een vernissage. Er hangt altijd een heel leuke sfeer. Het is goed dat dit gebouw zo’n creatieve invulling krijgt en dat het niet leeg komt te staan.”

“Omdat ik zo dicht bij de bibliotheek woon ging ik er geregeld langs, vooral om te studeren”, zegt hij. “De studiezaal was wel niet optimaal, hopelijk is dat op de nieuwe locatie beter. Ik zal nu wel wat verder moeten wandelen van thuis naar de bibliotheek, maar dat heb ik er graag voor over. Ik woon al van kinds been af op deze plek en het grote voordeel van binnen de ring wonen is dat alles zich sowieso op wandelafstand bevindt. Ik kan zowat overal te voet naartoe, vooral in de zomer is dat handig. Zeker nu er steeds meer te doen is in Mechelen en de stad meer en meer begint te bruisen.”

“Het is hier heel aangenaam om te wonen”, zegt een gepensioneerde buurtbewoonster die liever niet met haar naam in de krant komt. Net als Vahe vindt ook zij het gemakkelijk dat alles op wandelafstand is. “Vlakbij ligt de Hoogstraat en daar kan je alles vinden. Er zijn verschillende bakkers, een beenhouwerij, een apotheker en een krantenwinkel. Ik woon hier al heel mijn leven en zou hier nooit meer weg willen, al ondervind ik ook nadelen in deze wijk. Vroeger kende iedereen mekaar, maar door de bouw van al de appartementen in de buurt is dat niet meer het geval. Het sociaal contact is veel minder en dat vind ik wel spijtig, want ik sloeg al eens graag een babbeltje met de buren.”

Dertig boeken in één keer

Voor de bezoekers van de bibliotheek zal het wel even wennen zijn. Om de sluiting deze zomer te overbruggen kunnen zij vanaf 1 juni maar liefst dertig boeken in één keer ontlenen, en dat voor honderd dagen. “Ik zal daar zeker gebruik van maken”, vertelt Reine Keuleers (83) uit Hombeek. “Ik kom anders om de veertien dagen een vijftiental boeken lenen”, zegt ze. “Sinds ik op pensioen ben lees ik weer meer dan vroeger en wanneer ik aan een boek begin, moet het ook meteen uit. Ik lees dus niet alleen veel, maar ook erg snel. Die dertig boeken zal ik dus zeker nodig hebben.”

Een lievelingsboek heeft Reine niet. “Als ik een boek kies, dan kijk ik altijd eerst naar de achterflap. Als de eerste paar zinnen daar goed zijn, dan neem ik het vrijwel altijd mee”, zegt ze. “Dat kan trouwens ieder soort boek zijn. Ik lees veel romans, maar ook reisverhalen en soms zit er zelfs een kookboek tussen. Lezen is voor mij de ideale manier om te ontspannen. Als de service en het aanbod even goed blijven in Het Predikheren dan kijk ik zeker uit naar de nieuwe bibliotheek. Ik heb al een aantal foto’s gezien en het ziet er zeer mooi uit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER