Oude spandoeken als handtassen, gebroken wachthuisglas als oorbel

© ddl

© ddl

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB opende zaterdagochtend een eerste pop-upstore met gerecycleerde voorwerpen in het metrostation Rogier. Lokale designers gaven oranje valideringstoestellen, gebroken glas en spandoeken een nieuw leven.

Dieter De Beus

Een koffietas, muismat, T-shirt, pet, gsm-hoesje of een powerbank in de vorm van een metrotoestel. Het is een kleine greep uit het aanbod aan gadgets dat je in de online MIVB-store (www.mivbstore.brussels.be) kan vinden.

Zaterdagochtend werd het aanbod MIVB-hebbedingetjes uitgebreid met enkele unieke stukken. Zo schakelde de vervoersmaatschappij Brusselse kunstenaars in om voorwerpen die anders op de vuilnisbelt zouden belanden, een nieuw leven te geven. De MIVB hoopt zo een bijdrage te leveren aan een duurzamer gewest. We zijn altijd op zoek naar initiatieven die bijdragen tot een groenere omgeving”, zegt Patrick Gillieaux, marketingverantwoordelijke bij de MIVB.

Functie behouden

Om de gerecycleerde werken extra in de kijker te zetten werd een tijdelijke pop-upstore geopend. Daar vind je onder meer retrosleutelkastjes, die door Recy-K en mode- en designorganisatie MAD Brussels werden vervaardigd uit de alom gekende oranje valideringstoestellen, die sinds 2016 niet meer gebruikt worden.

Ook de elektronica kreeg een nieuwe leven”, zegt Gillieaux. “Die wordt gebruikt voor printers.”

Designer Pierre-Emmanuel Vandeputte van MAD Brussels bracht gisteren een bezoekje aan de tijdelijke pop-upwinkel. “Ik wilde de functie van de toestellen behouden”, zegt hij. “De machines openden vroeger een deur in de publieke sector. Nu doen ze dat in de privésfeer. Ik vind het wel geslaagd. Er hangt alleszins een retrokastje in mijn atelier.”

Aanbod uitgebreid

Oupsi maakte op haar beurt oorbellen uit het glas van de kapotte ruiten van wachthuisjes en de spandoeken van werfcommunicatie kregen dankzij Distinct Design een nieuw leven als hippe draagtas. “We starten met deze drie items”, zegt Gillieaux. “Het aanbod wordt zeker nog uitgebreid met onder meer een fietstas en een kaarthouder.”

De pop-upstore blijft tot 28 oktober open tussen 11.30 tot 18.30 uur. De pop-upwinkels zullen doorheen het jaar worden opgesteld aan verschillende metrostations. Je kan de gerecycleerde werken daar aankopen of via de onlinewinkel van de MIVB. Een retrosleutelkastje kost 84 euro, de oorbellen van gebroken ruiten 10 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen