140,53 meter: Frankrijk snoept wereldrecord "langste baguette" af van Italië

De Fransen hebben het wereldrecord langste stokbrood ter wereld binnengerijfd. Met hun baguette van 140,53 meter lang deden ze bijna acht meter beter dan het vorige record dat op naam van Italië stond. Maar als er nu één record toebehoort aan Frankrijk... 

Exact 140,53 meter. Zo lang is het langste stokbrood ter wereld. Franse bakkers hebben gisteren het wereldrecord verbroken en veroverden zo opnieuw "hun" record. 

Sinds 2019 stond het wereldrecord immers op naam van de Italianen. In juni 2019 bakten bakkers in Como een stokbrood van 132,62 meter. Een steek in het hart van de Fransen, en dus wilden ze revanche. 

Als er één record toebehoort aan Frankrijk, dan is het dit wel

Fransman

Of zoals een Fransman het eerdere deze week in Le Parisien zei: "Italië? Dat is gestoord. Als er één record toebehoort aan Frankrijk, dan is het dit wel." Een uitspraak die weerklank vond bij de bakkers. "Ik hoop dat we het wereldrecord heroveren voor Frankrijk", zei bakker Sylvain Lecarpentier enkele dagen geleden op sociale media. In Suresnes, een gemeente niet ver van Parijs, was er zelfs een heuse show gewijd "om het record opnieuw thuis te brengen". 

Om het huzarenstukje te realiseren, begonnen twaalf bakkers hun deeg om 3 uur 's ochtends te kneden. Het brood - dat maar liefst 235 keer langer is dan een traditioneel stokbrood - werd gebakken in een speciaal gebouwde oven op wielen. 

14 uur later konden ze beginnen te juichen: het record was binnen. "We zijn heel gelukkig dat we dit record gebroken hebben en dat het in Frankrijk gebeurde."

Bekijk: Zo ziet de langste baguette ter wereld er uit

Videospeler inladen...

Een deel van het stokbrood - besmeerd met Nutella - werd uitgedeeld aan het publiek, de rest werd gegeven aan daklozen in Suresnes. 

Zeg niet zomaar baguette...

Er zijn strikte regels om een traditionele Franse baguette te maken, zoals vastgelegd in een decreet van het Franse ministerie van Economie, Financiën en Industrie. Er zijn vier ingrediënten voor nodig: meel, water, zout en bakkersgist. Het moet 60 centimeter lang zijn, 5 à 6 centimeter breed en het moet ongeveer 250 gram wegen. 

Twee jaar geleden werd "het vakmanschap en de cultuur van het stokbrood" door Unesco erkend als immaterieel erfgoed. Het minste dat je het stokbrood kan noemen, is dus een symbool van de Franse bakkerij. Om je een inschatting te geven: er worden - naar schatting - ongeveer 320 stokbroden per seconde verkocht in Frankrijk, zo'n 10 miljoen per dag dus. 

Meest gelezen