Wie is die “Omarosa”, de nieuwe grote vijand van Donald Trump?

© EPA-EFE

“Een hond. Een ­ellendige vrouw. ­Gestoord.” De Amerikaanse president ­Donald Trump spuwt zijn voormalige medewerkster Omarosa Manigault-Newman uit. De reden: haar boek over haar tijd in Washington en de onthulling van geheime geluidsopnames. Het volstond om het Witte Huis de voorbije week in een realitysoap te veranderen.

Anton Goegebeur

“Het was een poging om een gestoorde, ellendige vrouw te helpen, door haar een baan op het Witte Huis te geven. Dat heeft gewoon niet gewerkt. Goed dat generaal Kelly die hond snel ontslagen heeft!” Het was zowat de meest opvallende tweet van Trump deze week.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Die “hond” is Omarosa Manigault-Newman. Omarosa – ze laat zich bij haar voornaam noemen – publiceerde diezelfde dag haar boek Unhinged (Losgeslagen), waarin ze de president neerzet als een racistische en uiterst labiele narcist.

De dag daarvoor had ze bij zender NBC al aangekondigd “de klok te gaan luiden over corrupte dingen in het Witte Huis”. Dat heeft ze niet gedaan. Haar boek is dan wel doorspekt met saillante verhalen, het onderscheid tussen verzinsel en feit is lang niet altijd duidelijk. Ooit betrapte ze Trump in zijn kantoor terwijl hij papier at, schrijft ze. Klopt dat? Wie zal het zeggen?

Zenuwslopender voor de president zijn de stiekeme geluidsopnames die Omarosa maakte van gesprekken in het Witte Huis. Die opnames laat ze één voor één los op de media. Het legt haar geen windeieren. Unhinged staat op twee in de Amerikaanse best­sellerlijst van Amazon.

Met veel gevoel voor drama

Omarosa was ‘hoofd communicatie voor openbare banden van het Witte Huis’. Een hele mondvol voor een functie waarvan niemand weet wat die precies inhield. In december ontsloeg stafchef John Kelly haar. Ze pakte niet met gebogen hoofd haar boeltje, maar stormde met gevoel voor drama richting de privévertrekken van Trump. De geheime dienst hield haar tegen en zette het luid protesterende ex-hoofd buiten.

Na haar ontslag bleef het stil. Tegen tv-zender ABC vertelde Omarosa dat “het heel uitdagend was om de enige Afro-Amerikaanse vrouw in de staf te zijn” en dat ze “nog een verhaal te vertellen had”. Die belofte heeft ze dus wel gehouden.

LEES OOK. “Melania kan niet wachten tot Donald weg is uit het Witte Huis om haar scheiding in gang te zetten”

Pijnlijke geluidsopnames

Met haar verhalen houdt Omarosa de Amerikaanse media en Trump al een week in de ban. En met haar geluidsopnames. Uit een opgenomen telefoon­gesprek met Trump blijkt dat hij haar ontslag betreurde. “Niemand heeft me dat verteld”, zegt hij. Van een “gestoorde” of “ellendige” medewerkster was toen dus geen sprake.

Pijnlijker is een fragment met Lara Trump, schoondochter van de president. Zij voelde aan dat Omarosa Trump kwaad kon berokkenen. Bij wijze van zwijggeld bood Lara haar een goedbetaalde functie aan bij de komende presidentscampagne. Ze weigerde, drukte op de pauzeknop en hield het geluidsfragment bij tot afgelopen week.

Daar stopt het niet. Want Omarosa gebruikt nog meer opnames om haar boek geloofwaardiger te maken. Witte Huis-medewerkster Katrina Pierson ontkende alvast een passage waarin zij zou toegeven dat Trump het woord nigger heeft gebruikt. Prompt publiceerde Omarosa een geluidsfragment waarin Pierson precies het tegenovergestelde doet en de racistische opmerking van Trump erkent.

Ook haar ontslaggesprek met stafchef Kelly nam ze op. Opmerkelijk is de locatie van dat gesprek: de Situation Room. Dat is de zwaarbeveiligde ruimte waar de president en zijn adviseurs samen­komen bij een crisis. Bronnen bij het Witte Huis vinden het verbijsterend dat het haar gelukt is daar een gesprek op te nemen.

BELUISTER. Ex-adviseur lekt geheime opname van Trump na haar ontslag

‘Trumplikein’

Door de fragmenten geleidelijk te onthullen, bespeelt Omarosa de media als de beste. Dat heeft ze van niemand minder dan Trump zelf geleerd. Hij gaf haar als eerste een kans op tv. In 2004 maakte ze furore in The Apprentice, de populaire talentenjacht waarin Trump zocht naar de ideale kandidaat om leiding te geven aan een van zijn vele bedrijven. Omarosa nam drie keer deel, won nooit, maar haar tv-carrière was gelanceerd.

Een door de wol geverfde Republikein is ze zeker niet. Ze stemde voor Obama en wou eigenlijk voor het campagneteam van Hillary Clinton werken, vertelde ze aan Fox News. Daar bleek ze niet welkom, maar intussen steeg Trump, de man die haar carrière hielp lanceren, in de peilingen.

Als campagnemedewerker noemde ze zichzelf een Trumplikein en beweerde ze dat “elke criticus zal moeten buigen voor president Trump”. Toen in Charlottesville een vrouw werd doodgereden door een extreemrechtse betoger en Trump weigerde het extreemrechtse geweld te veroordelen, verdedigde ze hem zonder te verpinken. Pas na haar ontslag keerde Omarosa haar kar.

Voor The New York Times schipperen de onthullingen van Omarosa tussen leugens en waarheid. Wat haar boek volgens de krant beslist wel aantoont, is dat Trump als president “rampzalige keuzes” maakt in het selecteren van zijn naaste medewerkers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer