© Joren De Weerdt

Hoe leg je mama’s burn-out uit aan de kinderen? Door er een prentenboek over te maken

De Kesselse Sarah Van Wolputte heeft het kinderboek Harry’s Wereld gemaakt, waarin ze aan de hand van een verhaal uitlegt wat een burn-out is. Spijtig genoeg is Sarah ervaringsdeskundige. Als moeder van drie merkte ze dat kinderen nood hebben aan wat uitleg als de steunpilaar van het gezin plots niet meer thuis geeft.

Bert Provoost

Het boek van Sarah uit Kessel (Nijlen) is een leesboek met zelfgetekende prenten. Ze werkte er het voorbije jaar aan, terwijl ze zelf herstellende was van een bijzonder zware burn-out met angststoornissen. “Mijn ziekte had een grote impact op ons gezin. Onze drie kinderen waren tussen 2 en 9 jaar oud toen het begon. De oudsten dachten dat hun mama dood zou gaan. Ik wist niet goed hoe ik hen kon uitleggen wat er aan de hand was. Ik ging op zoek naar boeken over burn-out, maar ik heb niets kunnen vinden. Toen heb ik beslist om er zelf eentje te maken”, zegt de 41-jarige vrouw, die als styliste voor magazines en communicatieverantwoordelijke heeft gewerkt.

huilbaby, verbouwen en werken

“Hoe ik in een burn-out terecht ben gekomen? Het is meestal een combinatie van factoren en dat was ook bij mij zo. We hadden een huilbaby, we waren aan het verbouwen, ik werkte hard en ik sliep weinig. Het kwam er op neer dat ik mezelf altijd wegcijferde. Ik ben lang doorgegaan zonder ooit echt voor mezelf te zorgen. Dat is wat de maatschappij verlangt, dat je blijft gaan, ook al ben je moe.”

“In juni 2015 ben ik letterlijk gekraakt. Ik kon niet meer rustig ademen en kreeg paniekaanvallen. Ik stapte niet, maar ik liep altijd door het huis. Tot ik plots niet meer op mijn benen kon staan. Het eerste half jaar heb ik constant in mijn bed gelegen en naar het plafond gestaard. De meeste mensen denken dat burn-out enkel tussen je oren zit. Maar ik merkte dat het een totale lichamelijke en mentale uitputtingstoestand was na een periode van chronische stress. Ik kon niets meer van wat ik daarvoor deed, zelfs niet voor mijn kinderen zorgen.”

© Joren De Weerdt

“Ik ben met het boek in de eerste plaats begonnen om het aan mijn kinderen te tonen. Maar hoe langer ik er mee bezig was, hoe meer reacties is kreeg van anderen die vertelden dat ze ook iemand kenden met hetzelfde probleem. Stilaan werd het duidelijk dat veel mensen op het einde van hun Latijn zitten. Daarom heb ik het als een missie gezien om die mensen aan de hand van mijn verhaal te helpen. Als ik er één iemand mee kan inspireren, dan is het al het werk waard geweest. Ik hoop dat het ook gelezen wordt door gezinnen waar niemand een burn-out heeft, maar die wel verstrikt zitten in de dagelijkse rush. Eens je beseft dat je de dagelijkse stroming niet moét volgen, dan krijg je je leven weer in handen en kan je voorkomen dat het op een dag teveel wordt.”

De wereld zien

Stilaan gaat het weer beter met Sarah. “Ik ben nu tweeënhalf jaar thuis en voel dat ik eindelijk sterker aan het worden ben. Ik ben wel nog snel ziek en moe. Maar ik voel dat ik beetje bij beetje op krachten aan het komen ben.”

Haar toekomstplannen heeft Sarah nog niet helemaal uitgetekend. Al heeft ze wel een droom. “Als ik me weer weerbaar genoeg voel, dan wil ik graag meer van de wereld zien. En mijn boek zou daar misschien wel bij kunnen helpen. Ik heb al eens geëxperimenteerd door enkele zinnen uit mijn boek in het Engels op sociale media te zetten en daar kwamen veel reacties op, bijvoorbeeld uit het Verenigd Koninkrijk. Ik laat het boek nu in het Engels vertalen en wie weet waar me dat nog brengt.”

Het verhaal in Harry’s Wereld wordt verteld vanuit de ogen van kinderen, waarbij de dochter in de tuin een Harry ontmoet, een mannetje dat haar helpt als ze bang of boos is.

Facebookpagina: Sarah Maakt een Boek. Harry’s wereld kost 20 euro en kun je bestellen via

sarahmaakteenboek@hotmail.com