Mario Goes van SOS Reptiel vangt nu onder andere deze verwaarloosde groene leguaan en baardagaam op.© jhm

Zwaar verwaarloosde reptielen gevonden na faillissement: “Dieren al maanden aan lot overgelaten”

Ichtegem/Harelbeke -

In Harelbeke is een schrijnend geval van dierenverwaarlozing ontdekt. Na een faillissement bleken heel wat reptielen, waaronder leguanen, slangen en hagedissen, in de steek te zijn gelaten door hun eigenaar. Ze werden vorige week door een curator ontdekt waarna opvangcentrum SOS Reptiel werd ingeschakeld. “Het was absoluut geen fraai zicht want heel wat dieren waren door tekort van water en voedsel al overleden. Mogelijk waren ze al maanden aan hun lot overgelaten”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel.

Jelle Houwen

“Dit zijn dieren die doorgaans tegen een stootje kunnen. Hun toestand doet vermoeden dat ze al maanden alleen waren.”

Mario Goes

SOS Reptiel

Vorige week kreeg opvangcentrum SOS Reptiel een dringende oproep. Een curator die aangesteld was na een faillissement van een bedrijf in Harelbeke ging vorige week langs in het leegstaande pand voor een beschrijving van de nog resterende inboedel. Veel bleek er echter niet meer te staan in het pand. Wel aanwezig: heel wat reptielen in hun verblijven. In de steek gelaten door hun eigenaar. Sommige waren al overleden, anderen verkeerden in acute levensnood. Hun eigenaar is of onbekend of spoorloos, want het gebouw waar het faillissement was uitgesproken bleek gehuurd te zijn. De curator zag maar één levenslijn meer: de hulp inroepen van SOS Reptiel in Ichtegem. (Lees verder onder de foto)

Onder andere deze groene leguaan en baardagaam zaten wellicht al maanden alleen.© IF

Maanden alleen

“We hadden geen andere keuze dan onmiddellijk zélf te gaan”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel. “De dieren konden niet tot bij ons gebracht worden. Als wij er niet om waren geweest, wachtte de dieren alleen de dood. En bij aankomst bleek dat voor verschillende dieren al het geval te zijn. We troffen verschillende reptielen, waaronder slangen, dood aan. Omgekomen door ontbering. Geen water en geen voedsel. Een kraaghagedis die we nog meenamen, is bij ons gestorven. Bijna alle andere dieren waren in kritieke toestand. Daartussen zitten baardagamen, vetstaartgekko’s, een Australische wateragaam, een afgodslang, een groene leguaan en een panterkameleon. Dit zijn dieren die doorgaans tegen een stootje kunnen, zeker een baardagaam. Die komen van nature voor in de woestijn. En ook die dieren waren in ronduit slechte staat. Dat doet dus vermoeden dat ze al maanden alleen waren. Aan hun lot overgelaten. Ronduit schrijnend.” (Lees verder onder de foto)

Mario Goes van SOS Reptiel.© jhm

“Alle kosten zoals het transport, de opvang en de medische kosten moeten wij dragen”

Mario Goes

SOS Reptiel

Medische kosten

Bij SOS Reptiel doen ze nu wat ze kunnen om de dieren te redden. Al sinds 2010 vangt Mario er intussen al 300 reptielen op, van allerlei soorten. Het opvangcentrum is officieel erkend, maar is volledig afhankelijk van giften en vrijwilligers. De komst van de nieuwe reptielen weegt dan ook opnieuw op het budget. “Alle kosten zoals het transport, de opvang en de medische kosten moeten wij dragen”, vervolgt Mario. “Want alle dieren worden sowieso onderzocht door onze dierenarts. Maar dit is onze roeping en wij willen vechten voor het leven van die dieren. Als wij ‘neen’ hadden gezegd, betekende dat alleen hun dood.” De nieuwe reptielen moeten nu eerst aansterken in het centrum en worden nog niet ter adoptie aangeboden.

SOS Reptiel heeft alle steun hard nodig. Je kan steunend lid worden of peter/meter van een dier. Een vrijblijvende gift kan altijd op BE40 7512 0991 0363.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer