Direct naar artikelinhoud
NieuwsConceptrapport Haga lyceum

Onderwijsinspectie: geen salafisme, wel onvoldoende voor Haga Lyceum

Het salafisme speelt geen rol in het onderwijs aan het Cornelius Haga Lyceum. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de school met de rug naar de samenleving staat. Dit blijkt volgens de advocaat van het Haga Lyceum uit een conceptrapport van de Onderwijsinspectie.

Het Haga Lyceum in Amsterdam dat onder vuur lag omdat docenten banden met salafisten zouden hebben.Beeld ANP

Advocaat Wouter Pors citeerde zondagmiddag tijdens een bijeenkomst in het Amsterdamse debatcentrum De Balie uit het conceptrapport. Daarin zou onder meer staan dat de inspectie op het Haga Lyceum geen aanwijzingen heeft aangetroffen ‘dat sprake zou zijn van een klimaat gericht op afzijdigheid van de Nederlandse samenleving of het tegengaan van integratie.’

Wel krijgt de school over de gehele linie een onvoldoende, zegt Pors op de website van het Parool. Dat zou onder meer te maken hebben met de starre opstelling van directeur Soner Atasoy ten opzichte van de overheid. Ook moet de school meer doen aan pluriformiteit en tekortschieten bij het aanleren van burgerschap. Pors bereidt nu een kort geding voor om publicatie van het rapport in de huidige vorm tegen te houden.

Als de inspectie inderdaad concludeert dat de school niet met de rug naar de samenleving staat en geen salafisme onderwijst is dat niettemin een overwinning voor het Cornelius Haga Lyceum. De school kwam begin maart juist in het nieuws doordat de NCTV de inhoud van een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) naar buiten bracht. Daarin staat dat de dienst signalen heeft dat er op de school sprake zou zijn van ‘anti-democratisch onderwijs’. De Amsterdamse onderwijswethouder Moorman zei daarop dat de signalen zo zorgelijk waren dat zij elke vorm van gemeentelijke medewerking of subsidie opschortte. 

Serieuze zorgen

Directeur Soner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum wil zondagavond niet reageren op de uitspraken van zijn advocaat. Ook de Onderwijsinspectie gaat niet inhoudelijk op Pors’ mededeling in. ‘Dit is nog een conceptrapport’, zegt een woordvoerder. ‘We doen nooit mededelingen over wat daar in staat.’ Wel meldt de woordvoerder dat het onderzoek naar de school breder is dan alleen het onderwijs. De inspectie heeft ook het bestuur en de financiën doorgelicht.

Dat de overheid op dat laatste punt serieuze zorgen heeft, blijkt wel uit een publicatie van NRC vorige maand. De krant citeert daarin uit een ander ambtsbericht van de AIVD over financiële malversaties op de school. Het verwijt is daarbij dat directeur Soner Atasoy te veel geld zou verdienen en dat hij een ‘lening’ ontving van een medebestuurder. Ook vermeldt het rapport dat er op de school drie mensen werken die familie van elkaar zijn. Naast directeur Soner Atasoy gaat het dan om diens broer, beleidsmedewerker Son Tekin en de schoonzus van de broer, die de administratie van de school doet.

Buitengemeen felle reacties

Atasoy ontkende dat er sprake was van fraude of nepotisme en reageerde fel op de aantijgingen. ‘Als de AIVD zo graag ambtsberichten wil uitdoen, moeten ze met tyfusbewijzen komen’, zei hij tegen NRC. ‘En als ze die niet hebben, moeten ze gewoon hun tyfusbek houden.’ Ook ten opzichte van bestuurders was hij buitengemeen fel. Zo sprak hij van ‘incompetente randdebielen’ en noemde hij burgemeester Femke Halsema een ‘domme gans’.

Atasoy is vooral boos over de gang van zaken, omdat er begin dit jaar een tamelijk lovend conceptrapport van de inspectie lag over zijn school. Daarin was de inspectie juist complimenteus over het feit dat het gelukt was om binnen anderhalf jaar een goed draaiende organisatie op poten te zetten waar ruim 170 leerlingen dagelijks onderwijs krijgen.

Nadat de NCTV en de gemeente Amsterdam alarm sloegen over de school, besloot de inspectie het conceptrapport niet definitief vast te stellen, maar nog een uitgebreid aanvullend onderzoek te doen. Gedurende enkele weken kwamen de inspecteurs vrijwel dagelijks op school, waar ze de gehele administratie minutieus uitvlooiden en spraken met docenten, leerlingen, ouders en andere betrokkenen.

Meer aanmeldingen

Alle beschuldigingen aan het adres van de school hebben veel ouders niet afgeschrikt. Zo meldde zich vanuit Amsterdam dit jaar 135 nieuwe achtstegroepers aan. Vanuit andere gemeenten verwacht de school er nog enkele tientallen. De vraag is alleen of zij wel daadwerkelijk op de school terecht kunnen. Het gebouw nabij station Amsterdam Sloterdijk is daarvoor te klein en in afwachting van de uitslag van de Onderwijsinspectie weigert wethouder Marjolein Moorman de school te helpen met nieuwbouw.

Het definitieve rapport van de inspectie wordt volgens de woordvoerder in juni verwacht. Op dit moment heeft de school de mogelijkheid inhoudelijk op het concept te reageren.