"Boodschappen doen met mijn kind is een ramp." Onze opvoedingsexpert zegt wat je kan doen

© Shutterstock

"Boodschappen doen met mijn zoontjes van vier en drie jaar oud, het is vrijwel altijd één grote ramp. Vaak schaam ik me voor hun gedrag." Opvoedings­deskundige Eva Bronsveld geeft advies.

Eva Bronsveld

"Boodschappen doen met mijn zoontjes van vier en drie jaar oud, het is vrijwel altijd één grote ramp. Ze rennen door de winkel, stoppen stiekem spullen in de winkelwagen die ik helemaal niet wil kopen en zeuren voortdurend over snoep, chips of koeken. Vaak schaam ik me voor hun gedrag. Ik vind het ondertussen maar een stressvolle ervaring en overweeg om de boodschappen voortaan te laten bezorgen."

Met sommige kinderen kan boodschappen doen inderdaad een behoorlijke uitdaging zijn. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt uitproberen om het leuker én makkelijker te maken.

Om te beginnen kan het helpen om goed na te denken over het tijdstip waarop je met ze naar de winkel gaat. Aan het einde van een drukke dag of op een moment dat ze al een beetje honger beginnen te krijgen loop je liefst met een grote boog om de supermarkt heen. Kies liefst ook een moment waarop je kinderen uitgerust zijn en er niet te veel andere bezoekers in de winkel zijn zodat je je ook minder druk hoeft te maken over wat anderen ervan denken.

Maak bijvoorbeeld thuis al twee boodschappenlijstjes waarop je met kleine tekeningetjes aangeeft wat jullie nodig hebben en laat je kinderen afstrepen wat jullie allemaal al gepakt hebben. Of geef ze een eigen boodschappenwagentje, laat ze de groenten afwegen of stuur ze om de beurt om zelf een product te zoeken en te halen. Als je kind iets belangrijks te doen heeft, zal zijn aandacht daarop zijn gericht. Dat duurt natuurlijk langer dan wanneer je het alleen doet, maar het is wel meteen weer tijd die jou met je kind verbindt. Probeer het supermarktbezoek niet te zien als iets wat zo snel mogelijk moet gebeuren, maar meer als een leuk uitstapje dat je met elkaar hebt.

Mocht het in het begin nog niet goed zo lukken, neem ze dan eerst om de beurt mee. Als ze allebei een paar keer een succesvolle supermarktervaring hebben gehad, is het daarna vaak makkelijker.

“Probeer het niet te zien als iets wat zo snel mogelijk moet gebeuren, maar meer als een leuk uitstapje dat je met elkaar hebt”

Opvoedings­deskundige Eva Bronsveld geeft antwoord op jouw vragen. Mail naar opvoeding@nieuwsblad.be

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over SOS Opvoeding

Hoofdpunten

Keuze van de redactie