© EPA-EFE

Georgisch parlement keurt wetsontwerp over “buitenlandse invloed” goed

Het Georgische parlement heeft dinsdag het omstreden wetsontwerp dat de “buitenlandse invloed” aan banden moet leggen, goedgekeurd. Dat blijkt uit beelden die werden uitgezonden door de Georgische openbare televisie.

lto
Bron: BELGA

De wet werd aangenomen in een derde en finale lezing met 84 stemmen voor en 30 stemmen tegen. De voorbije weken werd nochtans nog massaal tegen de wet geprotesteerd. Tienduizenden mensen kwamen op straat.

De omstreden wet houdt onder meer in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen, zich moeten laten registreren als ‘agenten’ die door het buitenland worden beïnvloed. De tekst is geïnspireerd op Russische wetgeving die het Kremlin al jaren gebruikt om dissidente stemmen de kop in te drukken.

Tegenstanders vinden dat de wet te repressief is. De aanpak staat volgens de voornamelijk jongere manifestanten ook haaks op de ambitie van Georgië om toe te treden tot de Europese Unie. De Kaukasusrepubliek heeft al jaren de ambitie om de betrekkingen met het westen te verdiepen, maar de regerende partij Georgische Droom wordt er door de oppositie van beschuldigd het land ongemerkt dichter bij Rusland te willen brengen.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer