© Shutterstock

Eenoudergezinnen hebben meer financiële problemen en vinden moeilijker woning

Terwijl in ons land intussen ruim een op tien gezinnen een eenoudergezin is, blijkt uit een studie van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) dat een kwart onder hen financiële problemen heeft. Dat is twee keer zoveel als bij de algemene bevolking het geval is. Eenoudergezinnen vinden ook moeilijker een geschikte woning.

lto
Bron: BELGA

Vooral moeders zijn het gezinshoofd in een eenoudergezin (in 62 procent van de gevallen), maar het aantal mannelijke alleenstaande ouders gaat volgens de studie wel in stijgende lijn. Meestal ontstaan de gezinnen na een relatiebreuk, al gaat het in zowat 10 procent van de gevallen ook om een bewuste keuze.

De studie van CAW en zijn Franstalige tegenhanger AMA, in samenwerking met meubelketen IKEA, is gebaseerd op een bevraging van 991 eenoudergezinnen, en op een incidentieonderzoek onder 1.494 personen om de representativiteit van eenoudergezinnen in België te beoordelen. Volgens de initiatiefnemers bestaan er weinig specifieke cijfers over eenoudergezinnen, terwijl dat wel nodig is om hen de gepaste ondersteuning te kunnen bieden.

LEES OOK. Steeds meer ouders en kinderen in nood: Voedselbank moet 1,7 miljoen kilo voeding uitdelen

Alleenstaande ouders blijken het volgens de studie gemiddeld financieel moeilijker te hebben dan andere gezinnen. Eenenzestig procent heeft bijvoorbeeld een gezinsinkomen van maximaal 2.800 euro - in de algemene bevolking is dat 35 procent. Een derde loopt het risico op armoede, en hoe meer kinderen, hoe groter dat risico is. De meeste alleenstaande ouders zijn wel actief op de arbeidsmarkt (71 procent), iets meer dan de helft doet dat voltijds.

De bevraging wijst uit dat een van de knelpunten toegang tot geschikte huisvesting is. Slechts 30 procent van de eenoudergezinnen met drie of meer kinderen zou bijvoorbeeld beschikken over een woning met een slaapkamer per gezinslid. Betaalbaarheid, lange wachtlijsten voor sociale woningen, discriminatie door verhuurders en onregelmatig inkomen worden als de voornaamste factoren in de problematiek bestempeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer