Bekende klokkenluider doet gooi naar prestigieus ambt

© ap

Chelsea Manning, die als soldaat werd veroordeeld wegens spionage, is nog maar net weer op vrije voeten. Het belet haar niet zich kandidaat te stellen voor een van de meest prestigieuze politieke ambten.

Evita Neefs

Chelsea Manning wil senator worden voor de Democraten. ‘We leven in moeilijke tijden. Tijden van angst, onderdrukking en haat’, zegt ze in de video waarmee ze haar kandidatuur aankondigt. Zulke tijden vragen leiders die bereid zijn te vechten, vindt Manning.

Over haar vechtlust bestaat geen twijfel. Ze kwam pas in mei vorig jaar vrij – na zeven jaar in de cel waar ze zelfmoord poogde te plegen en een geslachtsoperatie onderging – en meteen dingt ze mee naar een van de meest prestigieuze politieke ambten in de VS.

Massa documenten gelekt aan WikiLeaks

Chelsea, die toen nog als man door het leven ging en Bradley Manning heette, werd op 26 mei 2010 gearresteerd op zijn werkpost bij de militaire inlichtingendienst in Irak. De 25-jarige soldaat had 700.000 geheime documenten gelekt aan de klokkenluiderswebsite WikiLeaks van Julian Assange. Een chat-conversatie met een hacker had hem verraden.

De documenten bevatten informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan, over het Amerikaanse detentiekamp in Guantanamo Bay en over de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten. Voorts waren er diplomatieke e-mails met smeuïge opmerkingen van Amerikaanse diplomaten over wereldleiders. Spectaculair was de video waarop te zien was hoe Amerikaanse militairen een konvooi van het persbureau Reuters onder vuur namen.

Eenzaam opgesloten, oneervol ontslagen

© afp

Negen maanden bracht Manning door in eenzame opsluiting, wat volgens een onderzoeker van de Verenigde Naties neerkwam op ‘marteling’. Uiteindelijk werd hij door een militaire rechter schuldig bevonden aan spionage en diefstal, maar niet aan ‘hulp aan de vijand’. Hij kreeg 35 jaar cel en werd oneervol ontslagen uit het leger.

Vlak voor president Barack Obama uit het Witte Huis vertrok, liet hij Manning – die inmiddels haar voornaam in Chelsea had veranderd – vervroegd vrij.

Ster op Twitter

Ten tijde van haar veroordeling kon Manning op veel sympathie rekenen. Velen vonden de straf buiten proportie voor de berokkende schade. Of ze ook als kandidaat-senator massale steun kan verwachten, is verre van zeker.

Manning zal ongetwijfeld de schijnwerpers aantrekken. Ze is een ster op Twitter met 319.000 volgers en groeide uit tot boegbeeld van progressief links. Maar Maryland, de staat waar ze zich kandidaat stelt, is een eerder bezadigde plek, woonplaats van duizenden federale ambtenaren en vestigingsplaats van Fort Meade, waar verscheidene inlichtingendiensten hun hoofdkwartier hebben. Over vechtlust gesproken.

‘Heerschappij van terreur’

Bovendien heeft Mannings tegenkandidaat in de Democratische voorverkiezingen, Ben Cardin, twaalf jaar ervaring in de Senaat. Hij vestigde er zijn faam – o, ironie – met het onderzoek naar de rol van WikiLeaks in de jongste presidentsverkiezingen. Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderswebsite, gaf duizenden e-mails van Hillary Clintons campagneteam en de Democratische partij vrij, die volgens de spionagediensten werden gehackt door de Russische regering in een poging Donald Trump aan de overwinning te helpen.

Manning ontpopte zich, in tegenstelling tot Assange, tot een felle tegenstandster van Trump.

Gisteren maakte ze haar eerste verkiezingsthema bekend: de afschaffing van de grens- en immigratiediensten. ‘De heerschappij van terreur moet stoppen’, tweette ze. Als hashtag voor haar campagne koos ze: #WeGotThis. Als ze wint, is ze de eerste transgender in de Senaat.