Direct naar artikelinhoud
Samusocial

Samusocial slaat terug en eist 180.000 euro van Peräita

Pascale Peraïta in de hoorzitting van de commissie Samusocial.Beeld BELGA

Daklozenorganisatie Samusocial zet juridische stappen om 120.000 euro aan zitpenningen terug te vorderen van oud-directeur Pascale Peraïta. Ook eist de organisatie een schadevergoeding, goed voor in totaal 180.000 euro. Dat heeft Samusocial bekendgemaakt, een dag nadat Peraïta een ontslagvergoeding van 290.000 euro vraagt.

Het terugvorderen van de zitpenningen was een van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie Samusocial van het Brussels Parlement. De onderzoekscommissie had vastgesteld dat Peraïta en andere leden van de raad van bestuur hoge vergoedingen kregen, zonder bewijsstukken voor effectieve vergaderingen.

"We zullen ook de zitpenningen terugvorderen van andere leden van de toenmalige raad van bestuur", zegt Olivier Rijckaert, de advocaat van Samusocial. Ook de Brusselse ex-burgemeester Yvan Mayeur (PS) mag zich dus verwachten aan een terugvordering. Mayeur en Peraïta hebben elk meer dan 110.000 euro aan zitpenningen opgestreken bij Samusocial.

Daarnaast zal Samusocial een schadevergoeding van Peraïta eisen voor morele en materiële schade aan de organisatie. "Sinds het schandaal is er een drastische terugval van het aantal schenkingen met 30 procent", zegt advocaat Rijckaert. "In totaal vorderen we 180.000 euro terug van mevrouw Peraïta."

Ontslagvergoeding

Peraïta was directeur van Samusocial van 2001 tot 2013, maar ging in verlof zonder wedde toen ze OCMW-voorzitter werd. Op dat moment trad ze ook toe tot de raad van bestuur van Samusocial. Na het schandaal rond de zitpenningen moest Peraïta opstappen als OCMW-voorzitter en bestuurslid. Vervolgens maakte ze bekend dat ze wou terugkeren uit verlof zonder wedde en haar functie van directeur opnieuw opnemen. 

Bij Samusocial kreeg ze daarop echter haar ontslag als directeur. Gisteren raakte bekend dat Peraïta dat ontslag aanvecht voor de arbeidsrechtbank. Peraïta vraagt 290.000 euro ontslagvergoeding voor het verbreken van haar contract. 

"Dat bedrag is opsplitst in 211.000 euro op basis van haar salaris als directrice en haar anciënniteit en 79.000 euro omdat ze stelt dat ze na haar verlof zonder wedde gedurende zes maanden niet ontslagen mocht worden door Samusocial", zegt Olivier Rijckaert, de advocaat van Samusocial. 

Peraïta dagvaardt ook de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), de Brusselse administratie die aan Samusocial heeft opgedragen om geen ontslagvergoeding uit te betalen. 

In het verleden stelden arbeidsrechtexperts al dat het moeilijk zal zijn om uiteindelijk geen ontslagvergoeding te moeten betalen. Een ontslag om dwingende redenen moet vallen binnen de drie dagen na het vaststellen van een fout. In het geval van mevrouw Peraïta waren de fouten al maanden voordien gekend. 

Volgens de advocaat van Rijckaert maakt Samusocial toch kans om haar gelijk te halen.

"Ze is ontslagen op 17 oktober, omdat in de dagen ervoor bepaalde rapporten kwamen die nieuwe elementen aan het licht brachten", zegt Rijckaert. Samusocial en Peraïta lijken vertrokken voor een lange juridische strijd. 

Een belangrijk element is het gerechtelijk onderzoek van het parket van Brussel. Dat onderzoekt sinds juni 2017 of er strafrechtelijke inbreuken zijn gepleegd bij Samusocial. De daklozenorganisatie maakt bekend dat het zich burgerlijke partij heeft gesteld in dat onderzoek.