20 maart 2018 om 03:00
Luister naar

Ik weiger te geloven in het jubelverhaal dat het met de criminaliteit echt de goede kant op gaat

Keer op keer worden wij om de oren geslagen met rapporten en onderzoeken waaruit zou blijken dat het de goede kant op gaat met de criminaliteit. Die zou gestaag dalen: Hiep, hiep, hoera! En burgers zouden zich ook steeds veiliger voelen. Kortom, een succesverhaal.

Maar het knaagt aan mij. En wanneer ik er openlijk kanttekeningen bij plaats, voel ik mij bijna schuldig aan spelbederf. Maar het zijn gewoon de feiten die maken dat ik reageer met ongeloof. Want ik word bijna dagelijks aangeschreven door mensen die bij de politie en het Openbaar Ministerie tegen een muur aanlopen. Mensen van wie een aangifte dan misschien nog met hangen en wurgen wordt opgenomen, maar die per kerende post het bericht krijgen: ‘Onvoldoende aanknopingspunten voor verder onderzoek.’

ingebroken in kerk

Vorige week nog ontving ik een brandbrief van een kerk waarin herhaaldelijk was ingebroken. Er waren zelfs opnamen van hoe de daders, herkenbaar in beeld (!), met lijm en een magneetstrip geld uit het offerblok hadden gehengeld. De brutaliteit!

Dat zou toch een klare zaak moeten zijn, maar nee. Een digitale melding dat het onderzoek niets had opgeleverd, was de reactie van de politie. Het kerkbestuur in verbijstering achterlatend.

Maar ook de slachtoffers van zedendelicten worden nog altijd geconfronteerd met een bedenktijd als ze aangifte willen doen. Hoezo een bedenktijd? Is het al niet een enorme drempel om op een anoniem politiebureau je verhaal te moeten doen over een dergelijke intens vernederende kwestie?

En dan al die mensen die via internet worden opgelicht. Ze weten vaak niet eens wie die minkukel is geweest die hun vanachter een beeldscherm een poot heeft uitgedraaid. Deze slachtoffers kunnen zich wenden tot het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (en ik zeg beslist: doen!), maar hun schade – en vaak schande – is daarmee nog lang niet opgelost.

Geen wonder dat hun leed niet in de misdaadcijfers terugkomt. Hun wordt immers medegedeeld dat het geen delict is, maar een civielrechtelijk geschil tussen koper en verkoper. Dat terwijl oplichting toch echt in ons Wetboek van Strafrecht staat.

Kortom, ik weiger het te geloven. Ik weiger te geloven in het jubelverhaal dat het met de criminaliteit echt de goede kant op gaat. Niet omdat ik populistisch wil meedeinen op de golven van ongenoegen. Nee, gewoon omdat ik zie dat de aangiftebereidheid opnieuw is gedaald, het ophelderingspercentage van misdrijven maar niet wil stijgen en de politie zelf aangeeft dat het water hun aan de lippen staat. Want, laat dat hier duidelijk gezegd zijn: de dienders treft geen verwijt. Zij doen wat ze kunnen.

leegstaande gevangenissen

Daarom blijf ik de spelbreker. Wel een die de belofte uitspreekt er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat misdaad wordt erkend, bestreden en opgelost. Daar was mijn inzet bij de coalitieonderhandelingen op gericht en zo voer ik dagelijks mijn controlerende taak uit.

Heus, ik ben er niet op uit om tegen elke prijs leegstaande gevangenissen op te vullen. Nee, ik wil niets liever dan geloven dat de criminaliteitscijfers een juist beeld geven van de werkelijkheid en dat er gewoon geen boeven meer zijn. Maar dat kan ik pas als mijn peilstok hetzelfde beeld toont en daarvan is helaas nog lang geen sprake.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Julia ter Beek is journalist en werkzaam in de ouderenzorg.

Een ontevreden en zieke man leerde mij iets waar ik nog bijna elke dag aan moet denken

Hij leidt een pijnlijk en oncomfortabel leven, is afhankelijk van zorg. Echt léven zat er voor hem niet meer in, was zijn idee. Aan Julia ter Beek vertelt hij dat hij van dode bloemen houdt.

Het tuinleven begint: laat de barbecue of vuurkorf niet roken als je om je buren geeft

TV-programma's over burenruzies houden ons een spiegel voor. Het is een wonder dat er nog vrede te vinden is op aarde, schrijft Reina Wiskerke. Begin met vrede stichten in je eigen tuin.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Een dodelijk ongeluk en een schietpartij moet je niet dichtmetselen met vlugge christelijke oneliners

Een dodelijk scooterongeluk en een schietpartij lieten Alblasserdam in verbijstering achter. 'Alle zorgvuldig gekozen zinnen waren niet bij machte ons hart te verzachten', schrijft Annemarie van Heijningen.

nd

Beste studenten! Wat zal ik doen met het woordje 'wuft'? Is dat antiek? Of juist heerlie-de-peerlie?

Ergens heb ik altijd wel geweten dat dit moment zou komen ... de dag, dat je gaat uitburgeren uit je eigen land, je eigen taal. Omdat je ineens ouderwets praat. Volgens sommige twintigers dan, schrijft Hilbrand Rozema.

Ad de Bruijne is hoogleraar ethiek en spiritualiteit aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht.

De treurige nalatenschap van het christelijke Westen kleurt het huidige conflict tussen Israël en Gaza

'Het vanouds christelijke Westen is mee schuldig aan de huidige tragedie in Gaza. Dat was mijn antwoord toen iemand vroeg waarom ik mij nauwelijks uitlaat over het huidige conflict, schrijft ethicus Ad de Bruijne.

Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.