Luister naar

Antisemitisme wordt vaak verpakt als ‘Israël-kritiek’

Nieuws
De tweet van de partij NIDA waarin ze Israël met ISIS vergeleek, is een bizarre overdrijving, maar antisemitisme is het niet, stelt Remco van Mulligen (Nederlands Dagblad 15 maart). Ik betoog dat het wél zo is.
Leon van Steensel
dinsdag 20 maart 2018 om 03:00
Kritisch op Israël of antisemitisch? Dat eerste is zomaar een dekmantel voor het tweede. Op de foto: premier Netanyahu op bezoek in Nederland (2016).
Kritisch op Israël of antisemitisch? Dat eerste is zomaar een dekmantel voor het tweede. Op de foto: premier Netanyahu op bezoek in Nederland (2016). anp / Bart Maat

In september 2017 sprak DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk tijdens een debat over ‘de lange arm van Israël en de joden in Nederland’. Het ademde klassiek antisemitisme, gebaseerd op het complotschrift ‘de Protocollen van de Wijzen van Sion’, waarin ‘joden door samenzwering streven naar wereldoverheersing en maatschappij-afbreuk’. Yasmina Haifi, ambtenaar bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, tweette in 2014 ook zo’n denkbeeld: ISIS was een ‘vooropgezet plan van zionisten om de islam zwart te maken’. NIDA tweette vervolgens als niet zo subtiele en verwijzende steunbetuiging aan Haifi het beruchte ‘Israël = I.S.’.

In reactie op de recent opgelaaide ophef over deze tweet wilde NIDA de tweet ‘in context’ houden. Maar ze gaven daarbij opeens een geheel andere context. Nu was het ‘de Gaza-oorlog’ en Israëls rol daarin.

afleiding

Israël-kritiek is de favoriete afleiding geworden van antisemitische stellingen en uitspraken. Anders gezegd: je zegt dat je Israëlische politiek bekritiseert en niet het Joodse volk. Maar het blijft een afleidingsmanoeuvre. Want waarom gebruikt NIDA de term ‘zionisme’ (Joodse aanhangers van een historische stroming)? Dat heeft namelijk niets te maken met de besluitvorming van de legerleiding in het conflict met Gaza. ‘Zionisme’ duiden als ‘het samenzwerende kwaad’ en dit verpakken als ‘kritiek op de Israëlische staat’ is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het buitenlands beleid van Jemen veroordelen met verwijzing naar ‘de overheersingsdrang van moslims’. De ‘staatskritiek-uitvlucht’ werd wel gretig overgenomen, bleek uit tweets, blogs en tafeldiscussies. Inclusief de favoriete opmerking dat Israël als democratie ‘hogere standaarden heeft en dus des te eerder/meer bekritiseerd mag worden’. Deze redenering komt in de praktijk neer op altijd, ongeacht context, uitkomen bij ‘kritiek’ op Israël. Kritiek om te kunnen bekritiseren. Of het nu gaat om reacties op terreurcampagnes, tweets of het ingooien van de ruiten van een Joods restaurant van een Nederlands staatsburger.

Hierom heeft de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), bij het definiëren van antisemitisme, gesteld dat waar Israël een afwijkende, ‘hogere standaard’ opgelegd wordt (met schijnbaar doel en effect dat de Joodse staat altijd vogelvrij is), dit een aanwijzing kan zijn van antisemitisme.

Waar academici en journalistiek regelmatig islamofobie actief duiden, blijft dat opvallend vaak achterwege bij latent en expliciet antisemitisme. Dat wordt miskend, gebagatelliseerd of naar ‘staatskritiek’ gestuurd. ‘Kritiek op Israël = geen antisemitisme’ is een open deur. Waar deze herhaald blijft als ‘het ultieme antwoord’ en context miskend of ontkend wordt, doet het meer kwaad dan goed en vertroebelt het.

complot

Juist het gebruik van termen als ‘de zionisten’ duidt veelal op antisemitische ‘kritiek’, geplaatst in een frame van een ‘Joods/Westers complot om land af te nemen per illegale staat’. Niet iedere ‘zionist’ is staatsburger van Israël. Israël is niet ‘de zionisten’. Wie claimt Israël te erkennen, kan niet met droge ogen beweren dat het niets met antisemitisme van doen heeft als je deze staat neerzet, zoals onder andere NIDA doet, als ‘illegale, Westers gestuurde volksterreur’, daarbij verwijzend naar een ‘zionistisch complot’. Na tachtig jaar zouden we dergelijke naïviteit allang ontgroeid moeten zijn.

Recent weigerden de politieke partijen DENK en BIJ1 om het manifest tegen antisemitisme te ondertekenen. Zij accepteerden de IHRA-bepaling over Israël-kritiek niet. Mede gelet daarop blijken te veel mensen het nog steeds niet te kunnen verkroppen dat antisemitisme geduid wordt, en wil men vast blijven houden aan de uitvlucht van landskritiek. Dat kan beter. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
column wim dekker

Waarom het mijn moeder niet lukt om over God te zwijgen als het leven haar verwondert

' Hoe vaak in het leven realiseer je je niet dat het een wonder is dat je nog leeft' , schrijft Wim Dekker. 'Dat je in deze baan terecht gekomen bent, dat je deze mensen bent tegen gekomen?'

Een demonstrant houdt de wacht op een van de barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse betogers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht achter door hen opgeworpen barricades op het terrein.

Universiteit, wees terughoudend met je mening. Juist dát is goed voor de vrijheid van meningsuiting

Pas op met een 'officieel standpunt' van de universiteit over de Gaza-oorlog, waarschuwt Jan Bouwens nu demonstranten daar bij de leiding van de universiteiten om vragen.

Afbeelding

Het gaat bij de komende verkiezingen om Europa zonder of onder God? Dat is te simpel gezegd

Wie niet op een christelijke stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, kiest voor een Europa zonder God, lijkt René de Reuver te zeggen. Was het maar zo simpel, zegt Arie de Pater.

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Afbeelding

Wanneer krijg je eigenlijk een moreel kompas en weet je of je aan de goede kant van de streep staat?

Charlotte Goulmy was ongeveer zestien toen ze een column van Renate Rubinstein las over hoe moraal zich ontwikkelt. 'Haar woorden maakten grote indruk op me want ik was, ook toen al, bang om fout te zijn.'

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.