Premier Michel over Belgische ISIS-strijders: “Geen ruimte in onze samenleving voor deze mensen”

© BELGA

In geen geval zal België onderhandelen met Belgische en andere ISIS-strijders die naar huis willen terugkeren. Dat heeft premier Charles Michel zondag gezegd aan VTM Nieuws. “Met deze mensen zijn geen onderhandelingen mogelijk.”

Enkele dagen geleden raakte bekend dat Tarik Jadaoun, een van de meest beruchte nog levende ISIS-strijders die in een Iraakse gevangenis zijn lot afwacht, wil samenwerken met de Belgische veiligheidsdiensten. ‘Abu Hamza Al-Belgiki’ werd gearresteerd tijdens de slag om Mosoel en verklaarde dat hij onder meer instond voor de opleiding van kindsoldaten voor ISIS, maar hij zou naar eigen zeggen over informatie beschikken die ons land vooruit kan helpen.

Premier Michel houdt echter de deur dicht. “Met deze mensen zijn geen onderhandelingen mogelijk”, zei hij zondag. “In onze samenleving is er geen ruimte voor deze mensen. We moeten het internationale recht respecteren, maar er is geen ruimte voor laksisme. We zullen een zeer strikte aanpak kiezen.”

Geen overleg met oorlogsmisdadigers

Maandag vindt een nieuwe vergadering van de Nationale Veiligheidsraad plaats, waar Michel zijn aanpak zal voorstellen. “Ik zie niet hoe het mogelijk is onderhandelingen of overleg te starten met oorlogsmisdadigers. Dat kan niet. Op basis van het internationale recht en in overleg met onze Europese partners moeten we een strategie opbouwen. We moeten voor een coherente aanpak kiezen.”

De premier wil de dossiers van Belgen in Irak en Syrië geval per geval bekijken, maar met terroristen wordt er in geen geval onderhandeld. “Na de tragedies in België en in andere landen kan het niet dat we open zouden zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen