Theatermaker en acteur Frank Vercruyssen schuldig aan voyeurisme, maar met opschorting van straf

Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft theatermaker en acteur Frank Vercruyssen schuldig verklaard aan voyeurisme, maar legt hem geen straf op. Vercruyssen had heimelijk naaktfoto’s gemaakt van de Franse steractrice Georgia Scalliet.

Joris van der Aa

De feiten dateren van 2019. Frank Vercruyssen (58), medeoprichter van theatergezelschap STAN, had de gerenommeerde Franse actrice Georgia Scalliet (37) gevraagd om samen te werken. Dat resulteerde in de productie Après la répétition, naar Ingmar Bergman. De twee werkten intens samen, waardoor er een hechte vriendschap ontstond. Ze waren elkaars steun en toeverlaat in moeilijke tijden, en af en toe vertroebelde de grens tussen een vriendschappelijke relatie en een amoureuze verhouding.

LEES OOK. Jaar cel met uitstel geëist tegen theatermaker Frank Vercruyssen omdat hij stiekem naaktfoto’s maakte van Franse tegenspeelster: “Ik schaam me diep”

Aan die vriendschap kwam in 2019 abrupt een einde toen Scalliet ontdekte dat Vercruyssen haar stiekem filmde en fotografeerde in haar kleedkamer, backstage in het theater. “Vercruyssen had een ingenieuze vorm van voyeurisme ontwikkeld”, zei Philip De Cleene, de advocaat van de actrice. “Hij had een app geïnstalleerd die elke tien seconden ongemerkt een foto neemt. Hij had zijn gsm in de kleedkamer geplaatst om haar tijdens het omkleden en wassen te kunnen filmen. Mevrouw Scalliet heeft dat opgemerkt en heeft hem geconfronteerd met de feiten.”

Frank Vercruyssen aan het justitiepaleis bij de zitting op 27 maart.© Jan Van der Perre

Frank Vercruyssen zelf, die als acteur ook te zien was in talloze series en films waarvan Zillion het meest bekende recente voorbeeld is, zei dat hij zich diep schaamde voor zijn daden. Hij vertelde dat hij tot over zijn oren verliefd was op Scalliet, maar dat die liefde onmogelijk was. Door stiekem beelden van haar te maken, kon hij haar toch “een beetje” hebben.

“Ik beschouw mezelf als een zachtaardige, integere mens. Ik schaam me dus diep voor het feit dat ik iets genomen heb dat mij niet toekwam”, zei Vercruyssen tegen de rechtbank. “Ik vind het ook verschrikkelijk dat ik mijn beste vriendin gekwetst heb door beelden van haar te maken, zonder haar medeweten en toestemming.”

“Scalliet en Vercruyssen waren beiden gerenommeerde theatermakers en werkten op gelijke voet. De verzwarende omstandigheid, dat er sprake was van een gezagsverhouding tussen de twee, is niet bewezen”

Rechtbankvonnis

De rechtbank acht de feiten van voyeurisme bewezen. De rechters zijn wel van mening dat er geen sprake was van een gezagsverhouding tussen Vercruyssen en Scalliet, zoals het slachtoffer had geargumenteerd. “De feiten getuigen van een gebrek aan respect voor de fysieke integriteit van het slachtoffer”, aldus de rechtbank. “Er sprake van een lange vriendschap. Scalliet en Vercruyssen waren beiden gerenommeerde theatermakers en werkten op gelijke voet. De verzwarende omstandigheid, dat er sprake was van een gezagsverhouding tussen de twee, is niet bewezen.”

De correctionele rechtbank verleent Vercruyssen de gunst van de opschorting. Vercruyssen heeft de feiten erkend, betaalde al een schadevergoeding aan het slachtoffer en ging vrijwillig in therapie. De rechtbank legt ook geen bijkomende schadevergoeding op. Theater STAN, het gezelschap van Frank Vercruyssen, sloot eerder al een dading met Georgia Scalliet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen