© Patrick De Roo

Voedselbanken in Antwerpen zitten krap, maar niet zonder: “Wij zorgen ervoor dat onze mensen niets te kort komen”

In Limburg zitten de organisaties die voedselpakketten verdelen zonder bloem, melk, rijst en pasta. Reden: de aanlevering vanuit de EU heeft vertraging opgelopen. “Wij nemen op tijd maatregelen zodat onze mensen niets te kort komen”, zegt Willy Verbruggen van De Toevlucht, een organisatie die in de provincie Antwerpen wekelijks 4.000 voedselpakketten uitdeelt.

Karin Vanheusden

In totaal krijgen in België 157.000 mensen een voedselpakket. In Antwerpen zijn er dat 26.648, waarmee de provincie absolute koploper is. Die voedselpakketten worden samengesteld met producten die deels worden ‘besteld’ bij Europa, deels worden ingezameld en opgehaald bij supermarkten en fabrikanten.

Vertraging

Van Europa krijgt België voor de periode 2014-2020 80 miljoen euro om producten aan te kopen. Met dat geld worden jaarlijks producten besteld, maar door administratieve problemen rond de nieuwe Europese procedure van aanbesteding heeft de levering van de producten dit jaar vertraging opgelopen. In Limburg zorgt dit nu al voor grote tekorten, in Antwerpen is alles nog onder controle. Voorlopig althans.

BEKIJK OOK. Binnenkort een schaarste aan producten bij de voedselbanken: ook bij Het Stroboertje in Merksem

“Vanuit Antwerpen hebben we nog geen alarmerende signalen opgevangen, maar de situatie kan snel veranderen ”, zegt Jozef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken. “Door de vertraging in de levering zijn de voorraden die we via Europa krijgen in alle provincies beperkt, maar in Limburg stelt zich duidelijk nu al een probleem. Gelukkig komt in onze totale bevoorrading ‘slechts’ 48 procent van Europa. Voor het overige doen wij een beroep op de retailsector, de industrie en inzamelingen. Dat loopt nog goed, maar nu we voor de winter staan, proberen we toch zoveel mogelijk in te spelen op mogelijke tekorten. Bijvoorbeeld door onze vrijwilligers meer te laten ophalen bij de retail en de industrie.”

Alles op, behalve pampers

In de Antwerpse Voedselbank, een van de negen in België, is het magazijn van de Europese producten nagenoeg leeg.

© Patrick De Roo

“Via Europa krijgen we normaal een 20-tal producten zoals bloem, spaghetti, conserven, suiker, rijst, melk, olie en hygiënische spullen”, zegt Fons Jespers van de Antwerpse Voedselbank in Mortsel. “De hele voorraad is op, behalve de pampers. De levering van de Europese producten heeft altijd wat vertraging, maar dit jaar hebben we nu nog altijd geen zicht op wanneer dat zal zijn. We bevoorraden onze 60 Antwerpse verdeelpunten nu rechtstreeks via de andere kanalen. Dat zijn de supermarkten zoals Colruyt, Delhaize en Aldi bijvoorbeeld en de fabrikanten zoals Pluma Vleeswaren in Wommelgem. Ook de inzamelacties van supermarkten, zoals die van Delhaize die nu loopt, helpen. Met andere woorden: onze organisaties die de voedselpakketten verdelen zitten krap, maar kunnen voorlopig verder.”

Goede huisvader

Een van die organisaties is De Toevlucht, met verdeelpunten in Antwerpen, Geel, Westerlo, Hoogstraten en Herentals.

“De levering van Europa is altijd te laat, dit jaar zal het nog later zijn”, zegt Willy Verbruggen, voorzitter van vzw De Toevlucht. “Maar zoals het een goede huisvader betaamt, nemen wij op voorhand maatregelen zodat onze mensen, en dat zijn er wekelijks ongeveer 4.000, alles krijgen dat ze nodig hebben. Wij geven niet te veel mee, maar doseren de producten, zodat we aan het einde van het jaar niet in de problemen zitten. Onze Europese producten zijn dus nog niet op. Verder werken onze 150 vrijwilligers het hele jaar door keihard om bij de supermarkten en fabrikanten producten op te halen. En dat loont, want in de 25 jaar dat ik dit doe, hebben onze mensen nog nooit iets te kort gehad.”