De gevangenis van Hoogstraten zal gedeeltelijk open blijven tot 2030 en er zullen geen ontslagen vallen.© Ellen Goris

Gevangenis Hoogstraten blijft gedeeltelijk open tot 2030: “Dat is juist het deel wat het hier uniek maakt”

Hoogstraten -

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) bracht een bezoek aan de gevangenis van Hoogstraten. Hij verzekerde het personeel en andere betrokkenen dat er geen ontslagen zullen vallen en dat het penitentiair schoolcentrum ten minste tot 2030 behouden blijft.

Ellen Goris

De gevangenis van Hoogstraten sluit in 2026, wanneer de nieuwe gevangenis in Antwerpen opent. Dat is het nieuws dat FOD Justitie eerder in april meldde. De belangrijkste redenen voor de sluiting zijn de verouderde staat van het gebouw en de hoge renovatiekosten, die geraamd worden op ongeveer 130 miljoen euro. Ter vergelijking: de bouw van een nieuwe gevangenis kost 80 miljoen euro. Deze beslissing leidde tot veel teleurstelling, vooral bij het personeel.

LEES OOK. Sluiting gevangenis Hoogstraten zorgt voor onbegrip: “De verslagenheid is groot”

Tijdens zijn bezoek aan de gevangenis van Hoogstraten op dinsdag sprak Paul Van Tigchelt het personeel en andere betrokkenen toe. Na afloop konden we hem kort spreken. “Het grootste probleem is dit gebouw”, legde hij uit. “Het is niet verantwoord om hier te renoveren en als we het renoveren, krijgen we het niet op peil. Je mag hier niet eens airconditioning aan de buitenkant hangen.”

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt bracht een bezoek aan de gevangenis in Hoogstraten.© Ellen Goris

Werkzekerheid

Van Tigchelt bracht goed nieuws naar buiten over de werkzekerheid van het personeel en de toekomst van het penitentiair schoolcentrum. “Ons belangrijkste engagement was dat er geen ontslagen zouden vallen”, gaat hij verder. “Beter nieuws is nu dat de helft van het personeel hier zal kunnen blijven tot 2030. Daarnaast organiseren we deze zomer kijkdagen in de gevangenissen van Merksplas, Wortel en Turnhout. Zo kan het personeel een kijkje nemen en hun voorkeur aangeven. Vervolgens stellen we een plan op om te bepalen wie hier kan blijven en wie naar de andere instellingen gaat.”

“Het is niet verantwoord om hier te renoveren. Je mag hier niet eens airconditioning aan de buitenkant hangen”

Paul Van Tigchelt

Minister van Justitie

De gevangenis van Hoogstraten blijft deels open tot minstens 2030, het gaat dan over twee paviljoenen: blok A en blok D, het penitentiair schoolcentrum. Hier verblijft ongeveer de helft van de gevangenen en ook de werkateliers bevinden zich hier.

“Dat is juist het deel wat de gevangenis van Hoogstraten uniek maakt”, gaat van Tigchelt verder. “Die kennis en kunde willen we niet kwijt en daarom zullen we die twee blokken tot minstens 2030 behouden.” Dan is de nieuwe gevangenis in Antwerpen klaar en is er misschien ook al een nieuw Forensisch Detentiecenturm waar de locatie nog niet van bekend is.

Voor de gedetineerden geldt hetzelfde als voor het personeel: ongeveer de helft kan blijven. Het kasteel zelf wordt buiten werking gesteld.

LEES OOK.Geen ommuring én een voetbalploeg: wat de gevangenis van Hoogstraten zo bijzonder maakt

Vragen

Volgens Van Tigchelt hing er een gemoedelijke, maar kritische sfeer in de ruimte met onder andere het personeel. “Je zag dat er veel last van bepaalde schouders afgleed, je voelde verlichting in de zaal.”

En dat klopt enerzijds ook wel. “Maar anderzijds heerst bij velen de grote vraag wie er mag blijven en wie niet”, zegt één van de cipiers. “Ondanks dat we de mogelijkheid kregen om vragen te stellen, is er tegelijkertijd nog een enge onduidelijkheid over wie er mag blijven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hoogstraten