OM vervolgt Raisa Blommestijn voor groepsbelediging en smaad

Foto: ANP

Het OM vervolgt Raisa Blommestijn voor groepsbelediging en smaad om verschillende berichten op X, voorheen Twitter, vorig jaar. Volgens het OM, dat Blommestijn niet bij naam noemt, liet ze zich beledigend uit over mensen met een zwarte huidskleur.

Op X uit Blommestijn, voormalig presentatrice van Ongehoord Nederland, zich dinsdagmiddag kritisch op de vervolging. “Je hebt geen vrijheid van meningsuiting als het bekritiseren van politieke tendensen – zoals geweld van migranten, omvolking en massamigratie – je op een dagvaarding komt te staan”, schrijft ze.

Het gaat onder meer om een bericht dat Blommestijn op 10 mei vorig jaar plaatste. De aanleiding was een filmpje van een mishandeling. Ze schreef op X: “Wéér een blanke man op straat in elkaar getrapt door een groep negroïde primaten. Hoe veel weerloze blanken moeten nog slachtoffer worden? Talloze waarschijnlijk: de open grenzen-elite importeert dit volk met bosjes, met alle gevolgen van dien”.

Volgens het OM deelde ze rond datzelfde filmpje ook nog andere berichten, maar daar vervolgt het OM haar niet voor. “Die tweets gaan niet over een groep wegens ras, maar over het gedrag van de personen die op dat filmpje te zien waren.”

Daarnaast wordt ze ook verdacht van smaad. “Ze noemde in een tweet iemand ‘kleuterneuker” terwijl de rechtbank net iemand had veroordeeld voor het plaatsen van een soortgelijk bericht”, aldus het OM.

Blommestijn moet op 19 augustus voor de rechter verschijnen.