- Binnenland
Minister Beenders wil homohuwelijk in grondwet laten verankeren
Minister van Gelijke Kansen Rob Beenders (Vooruit) stelt voor om het homohuwelijk expliciet als recht in de grondwet te vermelden. Het homohuwelijk is nu bij wet geregeld. "Maar als je dit in de grondwet zet, is het moeilijker om dat te wijzigen", zegt Beenders. Een aanpassing van de grondwet gebeurt altijd over 2 regeerperiodes en is dus niet voor meteen.
Tobias SantensGepubliceerd op In 2003 was België het tweede land ter wereld waar het homohuwelijk werd gelegaliseerd, na Nederland. Maar nu wil federaal minister Beenders een stap verder gaan en dat recht ook in de grondwet laten inschrijven. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt de minister in De ochtend op Radio 1.
"We zien elke dag in de VS dat president Donald Trump wetten van de ene op de andere dag vernietigt. Dat kan ook hier gebeuren. In Italië zien we hoe er wordt ingegrepen op rechten voor draagmoeders", geeft Beenders als voorbeeld. Italië maakte het voor koppels ook strafbaar om in het buitenland een draagmoeder te zoeken.
Als je dit in de grondwet zet, is het moeilijker om dat te wijzigen
Rob Beenders, minister van Gelijke Kansen (Vooruit)
Daarom is de grondwet volgens Beenders een beter instrument. "Als je dit in de grondwet zet, is het moeilijker om dat te wijzigen", zegt de minister. "De premier heeft nu aan elke partij in de meerderheid een lijstje gevraagd van artikels die ze willen veranderen in de grondwet." Het overleg binnen de regering moet daarover nog starten, maar Vooruit legt nu alvast dit punt op tafel.
"Als we dit zouden doen, zouden we een van de eersten zijn. Met België dat altijd voortrekker is geweest van gelijke rechten, moeten we dit absoluut proberen realiseren." Tegelijk erkent de minister dat een wijziging van de grondwet de groeiende homofobie op sociale media en in de klas niet zal tegengaan.
De grondwet wijzigen, hoe doe je dat?
De grondwet aanpassen doe je niet zomaar. Daarvoor zijn 2 regeerperiodes nodig. Elke regering kan zeggen welke artikelen van de grondwet ze wil aanpassen (men zegt eigenlijk “voor herziening vatbaar verklaren”).
De regering, het federaal parlement en de Senaat moeten elk zo'n lijst doorgeven met de artikelen die ze willen aanpassen. Enkel de artikelen die op de drie lijsten staan, kunnen dan in de volgende regeerperiode worden aangepast.
De partijen binnen de huidige federale regering spraken af om vroeg te beginnen met het overleg over welke delen van de grondwet ze willen "openstellen", zodat die de volgende regeerperiode kunnen worden gewijzigd. Het is in dat kader dat Beenders nu zijn voorstel doet.
Bij de onderhandelingen werd zelfs al afgesproken dat er een speciale "truc" zou worden gebruikt waardoor in principe de hele grondwet kan worden aangepast in de volgende regeerperiode. Die truc bestaat erin dat je artikel 195 voor herziening vatbaar verklaart. Dat is ook nodig voor een eventuele staatshervorming.
- Beluister het gesprek met Rob Beenders in De Ochtend op Radio 1:Duurtijd
Lees ook
Lees ook
- general.player.loading"
- general.player.loading"
- general.player.loading"
- general.player.loading"
- general.player.loading"